Siffrorna som "avslöjar" Zlatan

Foto: Mercury Press
FOTBOLL

Med tio mål på nio senaste matcherna hyllas Zlatan Ibrahimovic av både Jose Mourinho, lagkamrater och brittisk press.

Men spanska tidningen El Confidencial har gjort en djupdykning i Zlatans PL-statistik.

Och de är inte imponerade.

Visst, Zlatan hade en rejäl måltorka under senhösten.

Men lika ifrågasatt som han var då, lika hyllad är svensken på de brittiska öarna just nu. Efter tio mål på de senaste nio matcherna har experter, krönikörer, medspelare och inte minst José Mourinho stått på rad för att prisa Zlatan – som dessutom åter är tillbaka på tronen som Sveriges mest populära idrottare enligt Aftonbladet och Inizios undersökning.

Men det finns en annan bild av Zlatans insatser i Manchester United också. Spanska tidningen El Confidencial har gjort en djupdykning i Zlatan-statistik inför de viktiga mellandagsmatcherna.

Spelar tuffast i PL

Och visst de är också imponerade av målskyttet, men pekar samtidigt på att målkvoten i år är 0,76/match att jämföra med 1,69 i PSG i fjol.

Men framför allt har ingen i Premier League missat lika många klara målchanser, nio stycken, som Ibra. Dessutom står svensken på noll assist på sina 16 matcher.

Ute i det vanliga spelet med kategorier som dribblingar, passningar och brytningar sticker inte Ibrahimovic heller ut rent statistiskt, förutom på en punkt: orsakade frisparkar.

Siffrorna visar att Zlatan, med 38 orsakade frisparkar, spelar är den som dragit på sig flest frisparkar i hela ligan, en mer än Pogba och ytterligare två fler än Victor Wanyama i Tottenham.

Återstår att se om Zlatan kan övertyga även de här kritikerna i julmatcherna där United spelar mot Sunderland, Middlesbrough och West Ham inom loppet av en vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM