Mejla

Marcus Leifby

Leifby: Herrarna? De kunde stannat hemma redan från början!

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: Janne Danielsson / SVT

FOTBOLL

Europamästerskapet i fotboll ska avgöras och de svenska damerna har redan fått åka hem.

Herrarna?

De kunde stannat hemma redan från början.

André Pops har fjällat, tömt sitt tv-sporten-skåp och lämnat ankarplats åt David när SVT och TV4 kamratligt delar på EM-kakan.

I höst ska Popsen stå och laga råraka på palsternacka i Sveriges Televisions nya morgonsatsning (ungefär som i ”Alla ­snackar Sotji”, alltså) och ersättaren David Fjäll har fått kliva in som lots under EM och han klarar det galant.

Fjäll är lugn och bolltrygg men det ­breda tittaromdömet lär komma först i vinter när han, som jag förstått det, också ersätter Pops i Vinterstudion.

Det blir något att bita i.

Till sin hjälp har Fjäll fått Daniel Nannskog till EM-studion, de två har kamperat ihop förut och det är kanske därför det blir lite grabbarna grus:igt ibland, men det är å andra sidan ingen ny företeelse.

Så blir det nästan alltid när pojkar ska prata fotboll, oavsett om det sker i fin-teve eller i futten. 

Mest förberedelsetid verkar SVT-studion lagt på att nöta in NEDERLÄNDERNA och NEDERLÄNDSKORNA, där får det bara ­inte bli fel, trots att både holländare och nederländskor själva kallar sitt landslag för just ”Holland”.

Var det Nederländerna eller Holland som vann EM 1988?

Hup Holland hup.

När SVT försökte summera kvarts­finalerna och Sveriges bleka insats kördes det fast på ett sätt vi sällan ser när ­herrar har spelat.

Frida Östberg är bäst

Sverige åkte ut för att de saknade spets och beslutsamhet, Nederländerna gick vidare för att de ­
hade den där spetsen och den där beslutsamheten, och visst var det en överraskning att både Frankrike och Tyskland åkte ut redan i kvarten, men SPETSEN fanns inte där, samtidigt som Danmark och England var mer beslut­samma.

Spets, spets, spets.

Uddlöst.

Bäst i SVT-studion är Frida Östberg när hon väl får chansen att säga någonting, och i grannkanalen TV4 ståtar en hel tjej­trojka, med den omåttligt populära Hanna Marklund i spetsen (förlåt) och med en Malin Swedberg som far omkring som ett tätting mellan studio och kommentatorsplats.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Den gigantiska pungvägg som svensk
tv-sport har vilat på sedan 60-talet är inte längre bärande och det är inte heller särskilt förvånande att det är just de kvinnliga experterna (nya Lisa Ek är också riktigt bra) som har någonting att komma med.

Rutin finns det gott om, samtliga har ­representerat Sverige i mästerskaps­sammanhang, och förmodligen har Malin, Frida och Hanna, var och en för sig, följt och bevakat fler damfotbollsmatcher än vad alla andra manliga fotbolls-tv-profiler – från Putte Kock till Anders Svensson – har sett tillsammans.

Det gör, per automatik, ingen till en ­utmärkt tv-expert men det har självklart ­betydelse.

Björck är helt överlägsen

Fotboll som fotboll, visst, men kunnande om spelare och spelet samt god kännedom om historien och utvecklingen är väl direkt nödvändigt för att kunna jämföra, analysera och utvärdera i det lite större perspektivet.

En som däremot inte går att jämföra med någon eller något är SVT:s Jane Björck.

I NEDERLÄNDERNA gör hon sitt 18:e fotbollsmästerskap som reporter, hon firar dessutom 30 år på tv-sporten, och henne är det ingen som slår när det kommer till att rapportera rakt och redbart.

Oavsett om det är från en träning, mixad zon, matcharena eller ett halvskumt Belo Horizonte.

Integritet ska vi inte ens tala om. 

Jane Björck är helt överlägsen och hon lär väl vara på plats även i Frank­rike 2019 när VM avgörs där.

Ett VM som sänds i TV4 och som faktiskt kan bli det första fotbollsmästerskapet i svensk tv-historia som ­bevakas helt utan manliga ankare, experter och ­kommentatorer.

Det kanske är lika bra.

Eftersom det ändå verkar saknas en viss... spets.

Sätt plus på SVT:s och TV4:s EM-profiler

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Av: Marcus Leifby

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.