”Ett underbetyg åt oss alla – måste höja oss”

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Peter Swärdh ut – Nanne Bergstrand in.

Henrik Rydström tycker beslutet borde tagits tidigare.

– De tre senaste åren har vi inte träffat rätt, säger Kalmar-ikonen.

Henrik Rydström spelade i Kalmar hela sin karriär, totalt 20 år, innan han 2013 lade skorna på hyllan.

Som att 551 matcher som spelare inte var nog har sedan dess varit tränare i Kalmars U17- och U19-lag, och under en kort period förra säsongen assisterande tränare till Peter Swärdh, ett jobb han dock lämnade på grund av samarbetsproblem med huvudtränaren.

På tisdagen fick Swärdh sparken och Henrik Rydström, som numera är U19-tränare, har ganska mycket att säga om det:

– Det kom till en situation där det var ofrånkomligt att en förändring behövdes. Det är ju alltid så, det är många som bär ansvaret men bara en som får gå. Men huvudtränaren bär ansvaret och det är de promiser man kliver in i, säger han.

”Underbetyg åt oss alla”

Du tycker det här beslutet borde tagits tidigare?

– Jag tycker så här: Jag slutade som spelare 2013 och Nanne flyttade till Hammarby. Vi höll på att åka ur året efter. 2015 med Peter blev en besvikelse, 2016 blev till och från en besvikelse och 2017 är ju en enorm besvikelse. Det är där någonstans analysen behöver göras. Jag tycker att föreningen, hela tiden, behöver fundera på hur vi kan göra saker bättre. Hur kan vi få till bättre effekt på det vi gör? Det har jag alltid haft mycket synpunkter på och de tre senaste åren har vi inte träffat rätt. Det är ju ett underbetyg åt oss alla att vara i den här situationen, vi är många som måste höja oss.

Han förtydligar dock, flertalet gånger under samtalet, att han gillar Peter Swärdh.

– Det är en skitgod person, Peter. Jag önskar verkligen att ingen skulle behöva lämna. Jag vet hur jävla illa det tar i en persons hjärta och jag lider med Peter i det här fallet, säger han.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Tokhyllar Nanne

Ny tränare i Kalmar FF blir nu Nanne Bergstrand.

Han var tränare i klubben 1998–1999 samt 2003–2013 och är så pass omtyckt i staden att han fått en egen gata uppkallad efter sig.

Han har även en varm plats i Henrik Rydströms hjärta.

– Jag tycker han är väldigt långt framme när det kommer till ledarskap. I sättet han ser på hur man leder grupper och får dem att fungera. Jag gillar honom, det gör jag och vi har kontinuerlig kontakt. Men nu har vi faktiskt inte pratat på några veckor, säger Rydström.

Om Nanne vill ha dig som assisterande tränare, vad är ditt svar?

– Någonstans är man ju lojal mot föreningen, där man behöver för stunden gör man så gott man kan. Jag var assisterande förra året och kände att det inte fungerade men vi får se vad föreningen och Nanne vill. Jag har jobbat ihop med honom i 12–13 år och får jag göra det igen så gör jag gärna det. Man säger inte bara nej till Nanne, så är det ju.

ARTIKELN HANDLAR OM