Tunga gråa moln hänger över affären

Brenning: För vems skull gav Lukaku upp sin barndomsdröm?

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Romelu Lukaku är klar för Manchester United – men för vems skull?

För oavsett hur bra det här köpet är för United så kan jag inte riktigt se solen för de tunga gråa moln som lagt sig över hela affären.

Låt oss börja med att ta oss tillbaka till augusti 2011. Romelu Lukaku är 18 år och rankas som världens kanske allra främste anfallstalang. Han har redan slagit igenom i Anderlechts a-lag och gjort landslagdebut i ett Belgien där han tillsammans med Eden Hazard förväntas dominera världsfotbollen i många år framöver.

Lukaku är så långt fram i sin utveckling att han redan växt ur Anderlechts tröja, även nästan bokstavligt, och när steget till de riktigt stora ligorna nu ska tas är 18-åringen helt säker på sitt val.

– Jag har drömt om att spela för Chelsea sedan jag var tio år gammal. Det är det jag alltid har siktat på. Jag brukade se Jimmy Floyd Hasselbaink göra mål och minns framförallt ett mot Manchester United, volleyn på Old Trafford. Det var då jag bestämde mig för att det var laget jag skulle heja på.

Chelsea alltså – inte Manchester United.

Snacka om drömläge

Lukaku skrev också på för Chelsea samma sommar men lyckades inte ta en plats i a-laget. Efter en beundransvärt väl avvägd flytt till Everton har dock belgaren fått fart på karriären igen och han är nu 24 år gammal en av Premier Leagues allra bästa anfallsspelare. Så bra att chansen nu fanns till revansch i Chelsea.

Allt var också upplagt för det. Chelseas spelsystem som kräver en anfallare av Lukakus typ samt det faktum att företrädaren Diego Costa redan är på väg bort. Den nu 24-årige belgaren hade utan konkurrens varit det ohotade anfallsvalet i klubben han påstår sig ha hejat på sedan barnsben och som just nu dessutom kan skryta med att vara hela Englands bästa. Snacka om drömläge.

Men nu blir det alltså Manchester United istället. Förra säsongen en sämre klubb än Chelsea som inte heller erbjöd Everton mer pengar än sin konkurrent. Så varför?

Vi vet självklart inte. Kanske var det kompisen Paul Pogba som under den gemensamma semestern i USA övertygade Lukaku. Kanske är belgaren så tilltalad av Manchester Uniteds stola historia och José Mourinhos ledarstil att han hellre vill till United. Kanske har han aldrig hejat på Chelsea utan diktade upp historien om Hasselbaink eftersom det passade så väl inför flytten 2011.

Det går att gissa men ska vi försöka analysera de uppgifter som faktiskt finns så är det en annan bild som tonar upp sig.

Lovade Raiola 110 miljoner

Enligt såväl mycket trovärdiga BBC som Telegraph så bjöd både Manchester United och Chelsea 825 miljoner kronor för Romelu Lukaku och lade identiska kontraktsförslag framför 24-åringens näsa. Med ett undantag.

Enligt både BBC och Telegraph var United beredda att betala en högre summa till Lukakus agent Mino Raiola än Chelsea gick med på. 110 miljoner kronor enligt Telegraph.

Manchester United mutade agenten. Fair play av dem, det är spelets regler, och det är ofrånkomligen de som kliver ur ur den här affären som vinnare. De får en anfallare som jag tror passar dem bättre än Alvaro Morata och som för laget kan bli en uppgradering av Zlatan Ibrahimovic då Lukaku erbjuder fler alternativ som borde göra United till ett snabbare och mer svårläst lag.

Så United är vinnare och Chelsea är förlorare. Mino Raiola är vinnare – men vad är Romelu Lukaku?

Självklart var det hans beslut att acceptera Manchester Uniteds bud. Men varför gjorde han det? Var det för att han hellre ville till Manchester eller var det för att han litade blint på sin agents råd? En agent som hade 110 miljoner skäl att peta honom i en viss riktning.

Fotbollsspelare av i dag har ofta varken tid eller intresse för att läsa allt det finstilta och jag undrar verkligen om Romelu Lukaku känner till vad som skiljde mellan Manchester Uniteds och Chelseas erbjudanden. Det här gör att det för mig fortfarande finns obesvarade frågor som för mig hänger som ett stort regnmoln över vad som annars hade kunnat vara en solskenshistoria om en belgare som kämpade sig fram till en andra chans att uppfylla sin stora barndomsdröm.

Gav Lukaku upp sin dröm om Chelsea för Raiolas skull? Eller har någon inte berättat hela sanningen för honom?

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM