Kieron Dyer har allvarlig sjukdom – väntar på ny lever

Publicerad 2022-06-21

Kieron Dyer måste ha en ny lever.

Den engelske VM-spelaren berättar att han blir tröttare för varje dag.

– Jag trodde att det var över, säger Dyer till Daily Mail.

Kieron Dyer, 43, hade en lång karriär i Premier League innan han la skorna på hyllan 2013.

Yttermittfältaren gjorde också 33 landskamper för England och en av karriärens höjdpunkter var VM 2002, då förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson bland annat bytte in honom i kvartsfinalen mot Braslien.

Kieron Dyer har PSC

Samma sommar som mästerskapet spelades blev Dyer diagnostiserad med en leversjukdom. Läkarna trodde inte att han skulle behöva någon ny lever på många år men förra året upptäcktes det plötsligt att han lider av den allvarliga, kroniska leversjukdomen PSC som orsakar ärr i gallgångarna.

PLUS: 20 000 spelare i Elitpojklägret – här är hemliga betygen


– Jag är bara tacksam över att de har tagit reda på vad som är fel på mig. Jag är medveten om att jag är beroende av att någon annans olycka ger mig chansen att leva ett långt och lyckligt liv. Mitt största hopp är att, vems lever jag än får, göra den personen stolt, säger Dyer till Daily Mail.

Han har nu stått på en väntelista för att få sin livsnödvändiga lever i ett halvår. Därför får han aldrig vara mer än två timmar ifrån sjukhuset i Cambridge och måste alltid ha med sig sin mobiltelefon.

– Jag blir allt tröttare men är inte i kategorin ”superbrådskande”. Så jag kanske måste vänta några månader tills min lever verkligen har försämrats innan jag kallas in, säger Dyer.

”Verkligen rädd”

Den tidigare fotbollsstjärnan – som bland annat representerade Newcastle, West Ham och Ipswich under karriären – är trött hela tiden och ser fram emot transplantationen.

– Jag blev verkligen rädd när jag fick beskedet att jag behövde en levertransplantation. Jag trodde att det var över. Men sedan kom kirurgen och det stora transplantationsteamet och jag fick träffa människor som klarat operationen. Det är rutin för sjukhuset, säger Dyer.

– Rekordet för att skrivas ut från sjukhuset efter den här typen av operation är nio dagar och jag vill slå det.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.