”Det är inte så långt till norra polcirkeln där vi bor”

På söndag kan Rosengård ta hem SM-guldet i Piteå.

Ett Piteå som på lördagen fått mängder av snö.

– Det är så väderleken är här den här tiden på året, säger Piteås tränare Stellan Carlsson.

För nästan exakt ett år sedan, 19 oktober, avgjordes mötet mellan Piteå och Eskilstuna i fullt snöoväder.

– Det gick inte att spela normalt. Det var katastrof, sa Eskilstunas dåvarande spelare Loreta Kullashi då.

Kullashi spelar för Rosengård nu, ett Rosengård som på söndag gästar Piteå. Rosengård är fem poäng före Häcken med tre matcher kvar att spela och kan eventuellt vinna SM-guldet i morgon (båda topplagen spelar).

Och dagen innan match publicerade Piteå flera inlägg på Instagram där det var, minst sagt, vinterväder. Klubben skrev även: ”Tack till alla som kom och skottade planen i dag. Men vi behöver mer hjälp. Kom till LF i morgon 09.30 om du kan hjälpa oss”.

– Det har kommit lite snö i går och i dag, mest är det slask, mycket blöta, så kan man säga. Men det ska komma regn i morgon, utifrån den aspekten är det nog ingen fara, sedan kommer det vara tufft väder här uppe, mycket vind och mycket regn, säger Piteås tränare Stellan Carlsson.

”Inte värre än i Gelsenkirchen”

Runt 20.30-snåret på lördagen var det snöblandat regn uppe i Norrbotten.

– Det är ju så, det är inte så långt till norra polcirkeln från där vi bor, det är många människor som jag tror glömmer bort det många gånger när man pratar med oss, men det är så det är, väderleken är så här den här tiden på året och även på våren. Det är som det är, säger Carlsson.

– Jag tror inte det kommer vara värre än vad det var i Gelsenkirchen när Sverige kvalade till VM. Det tror jag inte. Jag utgår från att det kommer vara bra.

Klarat kontraktet

I och med Växjös uttåg är Piteå klart för damallsvenskt spel även nästa säsong.

– Jag förväntar mig en tuff match i morgon och förväntar att vi är väldigt sugna på att prestera. Vi har gjort flera bra matcher i höst och har fått dålig utdelning tycker jag. Vi ska försöka göra en bra match, vi är inriktade på att vinna, det är vår målsättning, säger Carlsson.

– För mig som tränare kan jag säga att serien är helig, man måste alltid försöka förbereda sig och prestera maximalt inför varje match, det är en läropeng inför framtiden. Vi har ganska många spelare som är ganska så nya, då handlar det om att förstå att det är ett långt maratonlopp. Nästa säsong kan det se ut på ett annat sätt, det handlar om att förstå vikten av att ta tillvara på alla möjligheter man har att göra bra prestationer och vinna fotbollsmatcher.

Mötet mellan Piteå och Rosengård i morgon, söndag, ser du här. Avspark 14.00.

Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.