Alexander Isak: ”Det såg väldigt aggressivt ut”

Tidigare AIK-spelaren om bilderna efter derbyt

Polisen pepparsprayade supportrar efter Stockholmsderbyt.

En incident som väckt starka reaktioner.

– Jag har sett någon video, det såg väldigt aggressivt ut, säger Alexander Isak.

På bilder och filmer i sociala medier syns hur flertalet poliser, iklädda hjälm och visir, omringar en grupp supportrar och pepparsprayar dem efter derbyt mellan AIK och Djurgården i söndags.

Polisen JO-anmäldes av advokaten Marcus Lodin, som sa att polisens agerande i situationen var ”oacceptabelt”. Polisen anmälde även sig själva efter händelsen och på onsdagen JO-anmälde även Järnkaminerna, Djurgårdens supporterförening, tillsammans med 243 privatpersoner Polismyndigheten i Stockholms län.

Alexander Isak och Robin Quaison, båda med förflutet i AIK, fick på onsdagens presskonferens med landslaget frågor om incidenten som utspelade sig efter söndagens derby.

– Det som får mig att kolla på svensk fotboll när jag väl gör det är för supportrarna och stämningen på arenan. Det är det som får mig att vilja gå på Friends Arena när AIK spelar om jag har möjligheten. Det är tråkigt med situationen (supportrarnas och polisens konflikt gällande villkorstrappan) som den är, de (supportrarna) känner att de blir begränsade på något sätt. De med polisincidenten häromdagen… jag har sett någon video, jag har ingen ”background-story”, men det såg väldigt aggressivt ut, säger Isak.

”Måste hålla sig inom en ram”

Quaison, som inte sett filmer från händelsen, fick incidenten berättad för sig.

– Det är väldigt svårt för oss att svara på den frågan, men som supporter måste man hålla sig inom en ram och det gäller polisen också, säger han.

Tidigare på onsdagen gick även Djurgården ut med ett pressmeddelande på sin hemsida.

”Efter söndagens match mot AIK på Friends Arena inträffade en incident mellan supportrar och polisen vid Solna station som har uppmärksammats stort. Vi har under veckan tagit del av filmer och vittnesmål från händelsen för att skapa oss en tydligare uppfattning om vad som inträffat”.

Djurgården skriver även att de ska träffa Polismyndigheten den 11 oktober där det kommer tas vidare.

Mats Jonsson jobbar för evenemang och säkerhet i den allsvenska klubben.

– Framför allt handlar det om att få en uppdatering om vad som har skett, att försöka bringa klarhet i situationen som var där borta på Solna station. Dels har vittnesuppgifter kommit till oss, via samtal, mejl och annat, säger han när Sportbladet når honom.

– Vi har haft en ganska stor mängd samtal med Polismyndigheten under början av veckan efter incidenten, just för att bringa klarhet i det. Det är ganska stor mängd som hört av sig och försökt redovisa sin syn på det som hände. En del som hört av sig är mer oroliga över vilka konsekvenser det kan leda till, av olika grader.

”Vill inte utmåla någon sida”

Jonsson fortsätter:

– Jag tror det är viktigt att man någonstans i det dåliga drar något gott av det och gör något rätt, det kan handla om att vi behöver förändra något i vårt upplägg eller att Polismyndigheten behöver förändra något i sitt upplägg, jag vet faktiskt inte i nuläget.

– Jag vill inte utmåla någon sida i det här än så länge, utan konstaterar bara att det som hände inte var bra. Låt oss titta och se vad incidenten leder till och sedan får alla berörda dra lärdomar av det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.