Pia Sundhages uppmaning: ”Männen måste steppa upp”

Många kvinnliga fotbollsspelare lyfter frågan om jämställda löner.

Pia Sundhage förvånas över att inte fler herrspelare höjer rösten.

– Om ni verkligen tycker att mångfald och jämställdhet gör samhället eller fotbollen bättre måste ni steppa upp, säger hon i podcasten Changing The Game.

För drygt ett år sedan bröts ny mark när det gäller jämställdheten mellan herr- och damfotboll i Brasilien. Landets fotbollsförbund beslutade att de båda seniorlandslagen kommer ha samma löner.

Svenska Pia Sundhage, 61, är sedan sommaren 2019 förbundskapten för Brasiliens damlandslag. När hon gästade podcasten Changing The Game kom de in på ämnet.

– Om du lyssnar på intervjuer med kvinnliga spelare säger de så bra saker om sporten och jämställda löner. Jag är väldigt stolt över varenda fotbollsspelare som uppmärksammar det, säger Sundhage.

”Jag är förvånad”

Hon saknar däremot de manliga spelarnas röst i frågan.

– Det kan inte bara vara kvinnorna som lyfter det, det krävs män också. Jag är förvånad över att det är så få män som säger ”Vet ni vad, detta är galet. Vi måste göra någonting åt det”. Men om vi hoppar tio år framåt i tiden kanske det ser annorlunda ut.

I september förra året lyftes frågan om jämställda löner även i de svenska landslagen.

– Vi har diskuterat det länge och har alltid strävat åt det hållet. För mig är det självklart att det ska vara jämställt, det är inte ens en fråga, sade Emil Forsberg då.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.