Beskedet för AIK och Hammarby – vaccinationsbevis krävs

Både AIK och Hammarby har sålt mängder av biljetter inför sista omgången.

Nu kommer ett tufft besked för Stockholmsklubbarna – som tvingas ha krav på vaccination om de vill spela under stängt tak.

– Det är klart att det är en stor börda för oss att ställa om med så kort varsel, säger Hammarbys vd Richard von Yxkull.

Både AIK och Hammarby hade ambitioner om att spela sina matcher under öppet tak, på Friends Arena respektive Tele2 Arena.

Men med tanke på väderutvecklingen de senaste dagarna har Hammarby tvingats vända.

Taket på Tele2 Arena kommer därför att vara stängt. Det innebär att fotbollsevenemanget kommer att omfattas av restriktionerna som gäller för inomhusevenemang – alltså att alla besökare måste visa vaccinationsbevis. Senare på torsdagen gick även AIK ut med samma besked gällande lördagens match mot Sirius på Friends Arena – stängt tak och vaccinationsbevis gäller.

Beskedet – vaccinationsbevis krävs under stängt tak

Moa Karlsson är operativt ansvarig för pandemitillsynen på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Om taket är öppet så räknas det som utomhus och då har man inga regler kring vaccinationsbevis. Däremot om man stänger taket så är det inomhus. Det går inte att säga: ”Vi kör utomhus, taket är öppet” och sen kommer man på mitt i matchen att man måste stänga, då har man inte kontrollerat vaccinationsbevis eller på annat sätt följer restriktionerna, säger hon.

Karlsson berättar att hon har varit i kontakt med Hammarby om läget.

– Hammarby säger att de kommer att leva upp till de restriktioner som står där för ett evenemang inomhus.

Vaccinpass innan ishockeymatchen mellan HV71 och Mora
Vaccinpass innan ishockeymatchen mellan HV71 och Mora

”En belastning”

Hammarbys vd Richard von Yxkull:

– Vi hade en ambition om att taket skulle vara öppet och att det skulle lösa sig, men det är inte möjligt helt enkelt. Länsstyrelsen har klassat oss som en inomhusarena och det får vi förhålla oss till – och då behövs det covidpass.

Hur tror du det här tas emot av supportrarna?

– Jag hoppas att de kan förstå att det är vad det är. Vi hoppas att så många som möjligt kommer ändå och visar förståelse för att det kommer ta lite längre tid vid insläppet. Det är klart att det är en stor börda för oss att ställa om med så kort varsel, det är en belastning, men det ska vi klara av, vi har varit med om värre saker de här senaste två åren.

”Beklagligt”

AIK:s tillförordnade vd Fredrik Söderberg:

– För det första tycker jag att fotboll bör spelas med öppet tak. Det är endast tre allsvenska klubbar som har arenor vars tak är skjutbart och som har problem med säkerhetsförordningar vid vissa temperaturer. Vilket innebär att det här inte är en fotbollsfråga utan vi och Hammarby hamnar i något slags undantag.

– Vi har också haft som enda ambition att taket ska vara öppet, men i dag fick vi två olika besked som vi själva dessvärre inte rår över.

Hur tror du det här tas emot av supportrarna?

– AIK berör så många människor att det är fullt naturligt att det skapar oro och frågor. De flesta vill säkerställa att de kan få se AIK spela fotboll och det är beklagligt att människor kommer i kläm på grund av beslut utanför vår kontroll.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.