Sydkoreas hemliga vapen – scoutar svenskarnas privatliv

avDaniel Sörensen

Foto: TT

Den 18 juni ställs Sverige mot Sydkorea i fotbolls-VM.

Enligt den sydkoreanska förbundskaptenen Shin Tae-yong håller hans tränarstab på att granska alla svenska spelare grundligt inför sommarens mästerskap.

Kanske lite väl noggrant.

– Vi samlar på oss all möjlig fakta, till och med uppgifter om deras privatliv. Våra spelare kommer att få ta del av det sen, säger han.

Sverige ingår i grupp F i sommarens fotbolls-VM i Ryssland.

I gruppen ingår Sydkorea, Mexiko och Tyskland. Den förstnämnda nationen möter Sverige i den första gruppspelsomgången, den 18 juni.

Inför mästerskapet har Sydkorea anlitat en dataanalytiker som tillsammans med resterande tränarstab scoutar både inhemska spelare – samt de tre motståndarlagens tänkbara spelartrupper.

– Vi bevakar varenda spelare som finns på vår radar. Våra spanska assistenter analyserar mexikanska och svenska spelare i Europa, säger förbundskaptenen Shin Tae-yong på dagens presskonferens enligt Yonhap News.

Oklart vad som kartläggs

– Vi kan analysera Tyskland utifrån deras två första VM-matcher, så vi behöver inte fokusera på dem nu. I stället granskar vi Sverige och Mexiko ordentligt. Vi samlar på oss all möjlig fakta, till och med uppgifter om deras privatliv. Våra spelare kommer att få ta del av det sen, säger han.

Exakt vad det är för uppgifter som kartläggs går han inte in på.

Genrep bakom stängda dörrar

Den 14 maj ska Shin Tae-yong ha meddelat FIFA vilka spelare han vill ha i sin preliminära VM-trupp. Den kan dock komma att förändras innan mästerskapet börjar.

Den 21 maj samlas laget hemma i Sydkorea för att förbereda sig inför två träningsmatcher på hemmaplan. Honduras och Bosnien och Hercegovina står för motståndet innan truppen reser till Österrike för ett sista förberedande träningsläger.

Där kommer laget att spela mot Bolivia och Senegal.

Den sista matchen, Sydkoreas genrep inför matchen mot Sverige, spelas bakom stängda dörrar den 11 juni.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.