Dokusåpa i stället för matcher

FOTBOLL

ROM

Nästa säsongs liga ser ut att bli mer obalanserad än någonsin. Bara Milan, Juve och Inter har en ärlig guldchans.

Övriga supportrar får trösta sig med en ny dokusåpa om fotboll, som har goda chanser att bli en braksuccé.

Italien glider långsamt in i sitt oemotståndligt sömniga sommartillstånd.

Vi hasar omkring i den dallrande, fuktiga värmen och gör allt för att inte utföra hastiga rörelser, absolut inte springa till bussen.

Man smälter. Klackarna sjunker ner i asfalten.

På fotbollsplanen på Colle Oppio spelar likväl några uthålliga sydamerikaner en eftermiddagsmatch när solen har sjunkit något på himlen, påhejade av en liten men entusiastisk publik.

Idolernas overliga liv

Det verkliga livets fotbollshjältar kämpar om segern, duschar i drickfontänen, byter T-shirt och förbereder sig för en sommarkväll på stan.

Det overkliga livets fotbollsidoler är på hemlig semester med overkligt sköna damer i overkligt slickade lyxparadis.

Ändå fortsätter syrsorna att sjunga i träden utanför Romas klubbanläggning Trigoria och på morgonen drar fårhjordarna förbi, som alltid. Inne på kontoret fortsätter den desperata jakten efter pengar för att kunna delta i ligan på samma villkor som kolosserna i norr, Milan, Juventus och Inter.

Roma ber sina tifosi om hjälp på helsidesannonser i de största dagstidningarna. Om inte supportrarna hjälper till och köper nya aktier för sina sparpengar, blir Roma förmodligen tvunget att sälja inte bara Samuel och Emerson utan även Cassano och, Gud förbjude, Totti.

Kan Totti verkligen spela i en annan klubb?

Skulle han klara det? Skulle "i romanisti" klara det?

Sådana tankar stör semesterglädjen på stränderna i Ostia, Fregene och Sabaudia. Lazios tifosi har det inte bättre. Roberto Mancini har lämnat det sjunkande skeppet och tecknat avtal med superdeppo Inter. Där finns det åtminstone pengar.

Åderlåtningen i Lazio går däremot inte att stoppa.

Corradi och Fiore sitter redan på flyget till Valencia. Peruzzi, Mihajlovic, Favalli och Couto har ett ben inne och ett ben ute. Återstår 15 kontraktsbundna spelare i Lazio och betydligt lägre ambitioner.

De tre stora drar iväg

Riktigt bra känner sig förmodligen bara ledningen, spelarna och "i tifosi" i Milan. Ligasegern var så överlägsen och det är gott om pengar i kassan. Silvio Berlusconis tv-bolag Mediaset har snuvat Sky på sändningsrättigheterna till Milans, Juventus och Inters matcher och ger klubbarna rikligt betalt.

Det ökar avståndet mellan De Tre Stora och de andra klubbarna i ligan och bäddar för nya konflikter när ligan drar igång.

Som för att urskulda sig, erbjuder samma Mediaset alla Italiens fotbollsälskare ett alternativt skådespel från och med september.

Det skulle inte förvåna mig om doku-såpan "Campioni, il sogno" (ungefär Drömmen att bli proffs) får högre tittarsiffror än betaltv-matcherna.

I programmet kommer publiken att följa fotbollsklubben Cervias öden och äventyr under en säsong i serien Eccellenza, den femte divisionen.

Allt är på riktigt. Med den lilla skillnaden att spelarna har valts ut av Mediasets talangscouter bland, håll i er, 90 000 unga italienare som har ansökt om en plats i laget och programmet.

In i omklädningsrummet

Inte nog med att tv-tittarna kan följa varje minut av spelarnas liv på träningen, under matcherna, i omklädningsrummet och privat. De får också välja ut tre av spelarna till match varje vecka.

"Campioni, il sogno" ger med andra ord supportrarna det som professionell fotboll snuvar dem på, tillgång till spelarna.

Kombinationen borde vara perfekt. Fotboll som om det vore på riktigt, sida vid sida med fotboll upphöjt till ouppnåelig megaunderhållning.

På Colle Oppio gör killen i den gula tröjan 2-1.

Riktigare än så blir det inte.

Kristina Kappelin