Superbollen - en revolution

FOTBOLL

Inbyggt datachips ska sätta stopp för felaktiga domslut

En boll som tar bort risken för feldömda mål.

Benskydd som talar om i fall det var offside.

Det kan snart vara verklighet.

I februari presenteras framtidsbollen för Fifa.

Foto: Det är felaktiga domslut som det här, i matchen mellan Manchester United och Tottenham, som man hoppas kunna undvika med den nya tekniken.

Var bollen inne eller inte? Den diskussionen kan snart vara ett minne blott. Den nya boll som nu är under framtagning talar själv om ifall den är över mållinjen.

Benskydd med microchips ska samtidigt hjälpa domaren i offside-situationer.

Med hjälp av ny teknologi ska felaktiga domslut, som i värsta fall kan avgöra matcher och mästerskap, minimeras.

- Det pågår arbete och diskussioner kring en boll med microchip inuti, säger en presstalesman för Fifa till Sportbladet.

Topphemligt arbete

Den 26 februari ska microchip-bollen presenteras vid Fifas styrelsemöte i i Wales. Arbetet med den nya bollen är topphemligt. Adidas, som äger rättigheterna till uppfinningen, avslöjar inga detaljer.

- Så vi kan inte berätta särskilt mycket om hur bollen fungerar. Det som är viktigt är att poängtera att fotboll är en global sport och att den prototyp som tas fram måste fungera för alla bollmärken, i alla länder, säger Fifas talesman.

Sepp Blatter berättade nyligen i en intervju om hur Fifa följer jobbet med den nya bollen.

- Dagens fotboll går allt fortare och om tekniken kan hjälpa domarna måste vi utnyttja den.

Först talades det om att bollen skulle testas i den engelska ligacupfinalen.

- Men det stämmer inte, mycket jobb återstår. Det kan bli så att den visas på en dataskärm för styrelsen, säger Fifa-talesmannen.

FA vill diskutera

På det engelska fotbollsförbundet, FA, säger presstalesmannen Andrin Cooper:

- FA är redo att diskutera all typ av mållinjes-teknik som kan hjälpa domarna men inte stoppar upp spelet. Före mötet den 26 februari kan vi inte säga mer.

Ursprungsidén till bollen var den italienske domaren Gabriele Crucialis. Han fick stryk av arga fans efter att ha dömt bort ett mål i ett serie B-derby.

Chips i benskydden

Samtidigt uppges Adidas tyska rival Cairos Technologies vara på väg att ta fram benskydd med microchips. De ska minimera risken för felaktiga offside-domslut.

Tekniken skulle dock, enligt uppgift, kosta 1,7 miljoner kronor per match.

På Fifa och inom de nationella förbunden tror man dock att tekniken kommer att bli billigare och därmed tillgänglig för alla.

Sportbladet granskar: Här är tekniken som kommer att ändra fotbollen

Jennifer Wegerup