Domaren: Jag såg att hela bollen var innanför linjen

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
AIK-spelarna protesterade – men Wittberg var säker.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
AIK-spelarna protesterade – men Wittberg var säker.

Assisterande domaren var säker där alla andra tvekade.

Det är inte första gången han tar ett direkt avgörande beslut i en svårbedömd situation.

– Jag tog två sådana beslut mot Göteborg när de mötte Djurgården. Den här gången var det för Göteborg, säger Stefan Wittberg.

När Djurgården besegrade IFK Göteborg på Stockholms Stadion i somras (2–1) hamnade Stefan Wittberg från Märsta i fokus.

Han tog besluten att godkänna Djurgårdens båda mål trots att huvuddomaren Martin Hansson tvekade. Vid båda målen var det svårbedömt om bollen verkligen var över mållinjen.

Ingvarsson tvekade

– Den gången var det IFK:s spelare som protesterade. De ville inte att jag skulle döma mål för Djurgården, säger Stefan Wittberg.

I går tvekade huvuddomaren Martin Ingvarsson, men Wittberg lyfte flaggan efter att IFK:s Mattias Bjärsmyr bröstat bollen mot mål. Ett beslut som ger IFK Göteborg fördel i guldstriden gentemot Djurgården.

– Jag tror att AIK:s målvakt låg ner och fick en fot på bollen. Men därifrån jag stod, längs mållinjen, såg jag att hela bollen var innanför hela mållinjen, säger Stefan Wittberg.

Går det att vara helt säker på ett sådant beslut?

– Det går aldrig att vara hundraprocentig på något beslut, men det var min övertygelse där jag stod. Jag måste tro på min känsla och i det här läget hade jag känslan att det var mål.

Du känner inte att du ska vara försiktigare att ta ett sådant här beslut mot slutet av en säsong när så mycket står på spel?

– Det spelar ingen roll om vi är på Råsunda eller Wembley eller Emirates Stadium som vi var för tre veckor sedan, det är samma känslor och samma bedömningar som gäller.

”Vi avgör aldrig”

Det här domslutet kan bli väldigt avgörande för hur allsvenskan slutar. Hur känns det?

– Jag tycker att den som gör flest mål ska vinna matcherna. Den som så småningom vunnit flest matcher vinner allsvenskan. Sedan om man inte lyckas göra mål är upp till spelarna. Ibland kan tv-repriser visa att vi domare gör felbedömningar eller bedömningar som är rätt och som avgör matcherna. Men egentligen är det aldrig domarna som avgör utan de 22 spelarna på planen. Oftast visar ju repriserna att vi har rätt, säger Stefan Wittberg.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN