Ren och skär hårdrock

FOTBOLL

Wennman: Rooney var Ozzy

Säger bara:

Wayne Rooney.

Den mannen biter inte bara huvudena av fladdermöss, han sväljer dem hela.

Foto: Sväljer fladdermöss. "Säger bara: Wayne Rooney. Den mannen biter inte bara huvudena av fladdermöss, han sväljer dem hela". Peter Wennman om United-stjärnans succématch i går.

Det var ju en sån där dag då man kunde zappa mellan två kanaler och få in Kirovbaletten (Arsenal) på den ena och Black Sabbath (Manchester United) på den andra.

Balett mot hårdrock.

Rudolf Nurejev mot Ozzy Osbourne.

Thierry Henry mot Wayne Rooney.

Det var två skönhetsupplevelser av olika slag, men bara en segrare.

Arsenal tappade poäng hemma mot Everton (1-1) efter att Emirates Stadium på nytt förvandlats till Bolsjojteatern och Arsenal dansat Svansjön i gästernas straffområde.

Underbar teknisk föreställning

Thierry Nurejev och hans små kvickfotade balettpojkar Rosicky och Fabregas spelade upp en föreställning som var ett under av teknisk färdighet och koreografi, och applåderna var artiga för den konstnärliga prestationen.

Men det blev alltså bara en poäng. Ingen total succé. Inga extranummer för Nurre & Friends.

Längre norrut i samma land intog Black Sabbath scenen på Reebok Stadium med en frenesi av ett annat slag, en som fick oss att tappa andan, en formel 1-start så däcken brann.

Bolton var startgubben med den rutiga flaggan, han som inte hann undan och blev överkörd.

4-0 till United, borta mot Sam Allardyces svårspelade jättedödare, var en styrkedemonstration av sällan skådat slag.

Det var ren och skär hårdrock av United, total utlevelse under en show som innehöll både fullt ös, vackra solon och nån enstaka stillsam ballad som omväxling.

Frontmannen Ozzy Rooney ägde salongen. Han hade inte en ton fel.

Rooney sköt 1-0 med vänstern, smekte in 2-0 med en känslig höger insida och avslutade med en stensäker avslutning till 4-0.

Den nyblivne 21-åringen var som en liten enmansarmé därframme och om Tommy Söderberg en gång beskrev Johan Mjällby som ett kärnkraftverk - vad borde då inte Sir Alex Ferguson kalla Wayne Rooney?

Han har varit bra i flera matcher i rad nu utan att få till ett mål, men i går kom allting på en gång och nu är det stormvarning utfärdad i Premier League: Om Man United och Wayne Rooney kan hålla den här formen blir det ruskigt tufft, till och med för Chelsea, att rå på de rödvita.

Gunners behöver Rooney

I min zapp-duell mellan Henry och Rooney vann den senare överlägset, och jag kom på mig med att fantisera:

Tänk om Rooney spelade i Arsenal, vore det inte exakt vad Gunners skulle behöva mitt i sin bedövande vackra ineffektivitet? En buse som kan bita ihjäl en fladdermus, svälja den hel, röra upp känslor - men gå av scenen som en vinnare?

Arsenal var löjligt överlägset mot Everton men fick, efter Tim Cahills 0-1, spela ytterligare en sån där squash-match som mot Aston Villa i premiären. Bollen i väggen. Vackra dansnummer, men mycket svårt att komma till ett avgörande avslut. Everton var en tapper, blå mur som spelades ut totalt, men försvaret (Tim Howard!) var lysande och avslöjade att Arsenal är i avsaknad av en bra huvudspelare och en riktig hårdrockare i Rooney-stil.

Gunners var också det enda laget av De Fyra Stora som svek i går.

Rafael Benitez hade ändrat sin startuppställning för 99:e (!) gången i rad inför mötet med det obesegrade Aston Villa, och en ny poängförlust hade definitivt placerat Liverpools manager på pottkanten.

Men hemma på Anfield har Pool sällan några bekymmer och det blev en riktig mangling nu: 3-1 efter en snabb 3-0-ledning (Kuyt, Crouch, Garcia). Det tredje målet var förresten så elegant att det kunde platsat på Bolsjojteatern det också.

Liverpool = Bob Dylan

Och ska vi fortsätta prata showbiz är väl Liverpool ungefär som Bob Dylan: en gammal mästare som blixtrar till med storverk emellanåt, men som mest letar efter sitt sanna jag.

Och Chelsea, till sist, gjorde sina normala 2-0 borta mot Sheffield United. Fanns det inte en svensk grupp som hette Blå Tåget?

Själv håller jag mig till fjärrkontrollen och Zappa som vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM