Simon Bank: Befängt att proffs döms av amatörer

FOTBOLL

– men diskussionen har ingen plats i spelargången

Allsvensk fotboll spelas av halvtaskiga proffs och döms av duktiga amatörer.

Den vinns av lag som vänder energin rätt.

Ett tips: Domarkåren är fel riktning.

Änglarna är fortfarande från Göteborg, men åtminstone ett par av dem har stuckit iväg norrut på E4:an.

En liten ettrig en, med blå vingar, har byggt bo på Siggi Jónssons högra axel för att se till att Djurgården vinner SM-guld.

– Ibland måste man ha tur som tränare, sa Jónsson, medan han öppnade två Ramlösa med en penna (han hade glömt sin isländska klyvyxa i spelarbussen).

IFK Göteborg–Djurgården slutade 1–1, matchen innehöll en hel container full av den där sortens 50-50-situationer som kan avgöra var ett guld hamnar och inte hamnar.

Siggi Jónsson ville byta ut Mattias Jonson, Jones Kusi Asare stod klar på sidlinjen – men innan de hann byta hann Jonson nicka in 1–0.

Ett inställt byte är också ett byte.

Dömande – ingen exakt vetenskap

Siggi hade änglavakt, och han hade Peter Fröjdfeldt. Blåvitt var vansinniga på domarna efteråt, och jag håller med om att statistiken ser märklig ut (4–1 i varningar, 9–17 i frisparkar).

Men det är med dömandet som med Ölmes uppspel – det är ingen exakt vetenskap. Och jag kan inte peka på någon situation där Fröjdfeldt var uppenbart helt fel ute.

Målet? Det är mycket möjligt, men trots närbilder och fem repriser kan jag inte bedöma om Mikael Dahlberg rör bollen eller inte. En femti-femti-situation som kan avgöra en guldstrid. Jobbigt läge.

Håkan Mild gick in med dobbarna före mot domartrion. Han hatar att förlora, det är därför han vunnit så mycket – men han gjorde bort sig i går.

Visst, det är befängt att en serie fylld av proffs, som omsätter 700 miljoner om året, döms av amatörer. Vi borde ha professionella domare, som kan förbereda sig på samma sätt som spelarna. Men vill Håkan Mild ta strid för den reformen så ska han inte göra det i Ullevis spelargång efter match, med saliven sprutande.

Blåvitt var inte särskilt bra i går, men det var inte Djurgården heller.

Matchen blev märklig, och det berodde inte bara på ett regn som var av det slag att jag mitt i andra halvlek övervägde att samla på mig två av varje sort och bygga en stor, sjuhelvetes båt. Det var två ganska försiktiga lag som möttes, båda spelade okomplicerat rak fotboll för att trycka ner motståndaren.

Blåvitt tog över och hittade runt

Hur framgångsrik sån fotboll blir beror på två saker; förstabollar och andrabollar. Dif lyckades bäst med båda i början.

Mikael Dahlberg gjorde ett jättejobb på topp och låste fast bollen så att de små, kvicka kunde börja spela högre upp. IFK:s mittfält sjönk lite för mycket, och Aki Riihilahti fick samla och fördela boll bäst han ville.

Den fantastiske Niclas Alexandersson jagade in Blåvitt i matchen mentalt. IFK fick grepp om Riihilahti och bröt högre upp, och när så Pontus Wernbloom började plocka ner uppspelen så tog Blåvitt över.

De hittade runt på kanterna, Wernbloom fick övertag på Markus Johannesson, Alexandersson hittade stickpass i djupet.

Om IFK haft en måltjuv hade de vunnit med 3–1, men Marcus Berg bor inte här längre.

George Mourad försökte, men övertygade ingen om att han är ett bättre än något annat, rörligare alternativ. Som, låt säga, Jonas Wallerstedt.

Mål med hjälp av en vattenpöl

Det var en match med många tekniska misstag och rätt torftigt spel, men Wallerstedt behövde bara fyra minuter på sig för att nicka in 1–1, med hjälp av en vattenpöl och Pa Dembo Tourray.

Dif var besviket, IFK Göteborg var förbannat. Resten av allsvenskan dansade la cucaracha genom natten.

När helgen är över kan vi ha sju lag som trängs inom fem poängs avstånd. På Ullevi fanns blixtar, dunder, ett regn härifrån till evigheten och två lag som visade stor moral men inte så mycket annat.

Djurgården åkte hem med vetskapen att de är ett oerhört svårslaget lag, med ett ganska snällt spelprogram kvar. IFK Göteborg åkte hem och svor över domarna.

Och vi andra, vi åkte hem och räknade på tabellen tills vi somnade.

ARTIKELN HANDLAR OM