Dödshot, maktkamp, psykologer – och fotboll

Publicerad:
Uppdaterad:

HIF:s kaossäsong: Från guldtippade favoriter till Stuart Baxters avgång

Stuart Baxter efter 0-0 mot Elfsborg i allsvenskan i augusti i år. Efter en turbulent säsong valde Baxter att avgå efter 1-2-förlusten borta mot Bordeaux i Uefa-cupen.
Foto: Anders Deros
Stuart Baxter efter 0-0 mot Elfsborg i allsvenskan i augusti i år. Efter en turbulent säsong valde Baxter att avgå efter 1-2-förlusten borta mot Bordeaux i Uefa-cupen.

Skador, interna stridigheter, värvningskarusell, dödshot, tränaravhopp och bara åtta i allsvenskan.

Helsingborgs säsong kan summeras med ett enda ord.

Kaos.

Helsingborg har gjort en kanonsäsong ute i Europa och är, trots 1-2- förlusten i den sista gruppspelsmatchen mot Bordeaux, klart för 16- delsfinal.

Frågan är vem som kommer att minnas den bedriften om några månader.

Framgången i Uefa-cupen överskuggas just nu av uppgifterna om att tränaren Stuart Baxter har sagt upp sig – och bryter samarbetet med klubben med omedelbar verkan.

Ännu ett kapitel i Helsingborgs kaossäsong är skrivit.

2007 kommer att gå till historien som klubbens mest tumultartade någonsin...

20 februari

Styrelsen för allsvenska Helsingborgs IF skakas av interna motsättningar. Vice ordföranden Bengt Adolfsson lämnar styrelsen, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Han är kritisk mot ordföranden Sten-Inge Fredin.

25 mars

Helsingborg pekas ut som en av de största guldaspiranterna i allsvenskan inför säsongen. Stuart Baxter, som tillsattes sent under säsongen 2006, har fått jobba med laget under hela försäsongen.

Dessutom är Henrik Larsson med från start. Han har inte haft någon semester – men gästspelet i Manchester United väcker stora förhoppningar.

Det enda som oroar är den stora omsättningen på spelare – oron kommer så småningom visa sig vara befogad.

9 april

Helsingborg får inte den flygande starten i allsvenskan som man hoppats på. Razak Omotoyossi gör visserligen 1-0 på Örjansvall men Halmstad kämpar ner skåningarna, vänder och vinner matchen. Emra Tahirovic gör segermålet med dryga kvarten kvar att spela. Henrik Larsson spelar hela matchen.

1 maj

Helsingborg har bara vunnit en av de tre inledande matcherna i allsvenskan och inför prestigemötet med de regerande mästarna Elfsborg kommer problemen på löpande band. Skadelistan blir längre och längre – och det värsta är att Henrik Larsson, förutom Samir Beloufa, Fredrik Olsson, Andreas Landgren, Oskar Rönningberg och Gustaf Andersson, också är trasig. Larsson missar matchen som Elfsborg vinner med 0-1. Redan efter fyra omgångar är det många som undrar vart Helsingborg är på väg i årets allsvenska.

22 maj

HIF har bara vunnit två av de sex inledande matcherna i serien och missnöjet pyr allt mer bland spelare och fans. Det blir inte bättre efter mediokra 1-1 mot BP på Stockholms Stadion. Fansen skanderar ”Varför kämpar ni inte? Vi betalar era feta löner”. Bland annat.

Efter matcher går flera spelare av planen utan att tacka fansen. Erik Wahlstedt är en av få som går bort till klacken. Han förstår supportrarnas reaktioner. ”Jag är förbannad och det var de också”, säger han.

18 juni

Resultaten är fortfarande upp och ned i allsvenskan. Mest ned. Efter 1-1 hemma mot Gais berättar Stuart Baxter att laget har börjat ta hjälp. En psykolog har jobbat med laget två gånger i veckan men det har inte visat några resultat så här långt. Om det är oroligt i klubben nu är det ingenting jämfört med det som komma skall.

19 juni

Interna stridigheter blossar upp när riskkapitalisten Bengt Adolfsson kräver runt 15 miljoner kronor som HIF tjänat på att hyra ut Henrik Larsson och Andreas Granqvist.

Adolfsson hotar med stämning. Samme Adolfsson kommer senare att utmana Sten-Inge Fredin i maktkampen om ordförandeposten.

21 juli

Medieuppgifter i Norge basunerar ut att Vålerengen är på jakt efter Stuart Baxter. Helsingborg bekräftar att Baxter har en klausul i kontraktet som gör att han kan lämna. Klubben meddelar också att man är beredda att släppa sin tränare – om rätt bud inkommer.

22 juli

Nyheten om att Babis Stefanidis har skrivit på ett kontrakt för värsta rivalen Malmö FF slår ned som en bomb. Stuart Baxter väljer ändå att spela med Babis men de egna fansen väljer att gå hårt åt honom. Senare avslöjar Helsingborgs Dagblad att klubben gått bakom ryggen på Baxter i fallet Babis. Baxter väljer senare att ställa honom utanför laget.

25 juli

Ordförande Sten-Inge Fredin går till attack mot lokalpressen och anklagar Helsingborgs Dagblad för att bara jaga ”dåliga” nyheter och menar att tidningen är dåliga på att kontrollera fakta. ”Det påverkar klubben negativt”, säger Fredin.

29 juli

Flera uppretade fans kommer ned till träningen och tar sig in på planen för att ta ett allvarligt snack med Babis Stefanidis. De anser att övergången till Malmö är ett stort svek. Henrik Larsson och tränarstaben tvingas gå emellan. Babis får ta emot dödshot och klubben tvingas anlita säkerhetsvakter som övervakar träningarna.

Sommaren går knackigt även sportsligt. Laget spelar inte bra och Baxter sågar spelarna i media och menar att han ”inte är nöjd med inställningen”. Under sommaren säljer klubben försvaren Fredrik Björck till Elfsborg och värvar René Makondele från Gefle.

Landslagsmeriterade Andreas Jakobsson meddelar att han lägger av efter säsongen.

1 september

Helsingborg släpper en av lagets bäste spelare när McDonald Mariga lånas ut till italienska Parma. Under sommaren har HIF även sålt Fredrik Björk (Elfsborg) och den argentinske ytterbacken Franco Miranda till skotska St Mirren. Samtidigt står det klart att Andreas Dahl lämnar för danska Nordsjälland. Marcus Lantz värvas från Bröndby. Under sommaren är en handfull spelare inne och provspelar för laget. Spelarkarusellen har börjat snurra ordentligt.

26 september

Sportbladet berättar att HIF skakas av ännu ett internt bråk.

Målvakten Daniel Andersson har totalsågat ledningens sätt att sköta klubben. Efter förlusten mot Örebro kommenterar Andersson klubbens agerande så här: ”Det har varit slätstruket hela jävla året. Och jag måste säga att det har kommit och gått spelare mer än vad folk gör på en städfirma”.

Uttalandet får Sten-Inge Fredin att rasa: ”Jag tycker att det är hellöjliga uttalanden av en professionell fotbollsspelare. Det är så här fotbollsvärlden ser ut i dag, och det får Daniel Andersson också finna sig”, säger Fredin.

27 september

Carl Hegelund hoppar av sitt uppdrag som styrelseledamot i Helsingborgs IF med omedelbar verkan och klubben efterlyser ett extra årsmöte. Maktkampen mellan Sten-Inge Fredin och Bengt Adolfsson tilltar. Adolfsson har tidigare uppgett att han skulle vara intresserad av att ta över ordförandeposten – om han fick frågan.

30 september

HIF får bara med sig 1-1 från mötet med bottenlaget Trelleborg.

Matchen är lagets femte raka utan seger och guldtåget har gått. ”Jag tror inte att det är något lag som skjutit sig själv i foten, i benet och i huvudet som vi har gjort”, säger Baxter.

2 oktober

Klubben skakas av ytterligare dödshot. Den här gången är det ordförande Sten-Inge Fredin som blivit hotad. Fredin har mötts av kränkande banderoller utanför sin bostad. Han har även fått hotfulla brev. ”Jag är inte rädd, det är inte rätt ord. Däremot är jag orolig för min hustru, mina barn och barnbarn. För dem är detta riktigt obehagligt” berättar Fredin på en presskonferens.

4 oktober

Helsingborg lyckas vända på 3-5 till seger och avancemang till Uefa-cupen mot holländska Heerenveen. Efter en turbulent tid är det äntligen positiva, sportsliga framgångar som får utrymme i medierna.

Spelet i allsvenskan har däremot gått i stå ordentligt.

9 oktober

HIF krossar Halmstad hemma i den sista omgången i allsvenskan. Men trots makalösa 9-0 på Olympia slutar inte Helsingborg bättre än åtta i serien.

16 november

Assisterande tränaren Hans Eklund lämnar klubben för att i stället träna danska Viborg.

7 december

Helsingborg är klart för 16-delsfinal i Uefa-cupen när bomben slår ned. Stuart Baxter bryter kontraktet och slutar som tränare för laget. Samtidigt är det osäkert om lagets två största stjärnor och bästa målskyttar Razak Omotoyossi och Henrik Larsson spelar kvar i klubben nästa säsong. Omotoyossi har tidigare pratat om att lämna Sverige och är under bevakning och flera proffsklubbar. Henrik Larsson ska fundera över framtiden under sin semester. Risken finns att Larsson i stället väljer att varva ner med spel i moderklubben Högaborg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN