Sådana skott behöver ingen hjälp av vinden

FOTBOLL

REYKJAVIK

På sagornas och de 13 jultomtarnas ö är Kim Källström Dörrslåaren (Hurdaskellir), han som smäller i dörrarna medan husfolket sover.

Efter sitt snabba 1-0-mål är islänningarna invaggade i säkerhet.

Då slår Tomten Kim till från 37 meter med ett redan klassiskt frisparksmål.

Såna har vi inte så många av...

Precis som Roberto Carlos den där gången 1997 i Lyon drog han till med vänstern och precis som på Stade Gerlande skruvade sig bollen i en mycket märklig bana.

- Kim fick hjälp av vinden, sa någon.

Det lät till och med som han trodde på det.

Men ett så lågt pressat skott, så hårt, behöver ingen hjälp för att hitta in i nät.

Árni Arason, Vålerengen-keepern, var chanslös.

Sverige hade, med eller utan vindkraft, snabbt kvitterat den isländska ledningen, och det var mycket viktigt denna duggblöta snålblåstkväll, då det inte hjälpte med fyra lager kläder för att hålla värmen.

Inte ens med en 800 kronors "skottsäker" Islands-tröja, som en av våra reportrar stolt förevisade på väg till match.

Ingen fara - förrän i slutet

Det som värmde var inte så mycket spelet. Däremot den svenska inställningen och att man efter den passiva inledningen och det isländska 1-0-målet så snabbt kom tillbaka.

Nån egentlig fara var det sedan inte förrän en märklig panikperiod kom under matchens sista 4+3 minuter, då en felplacerad Rami Shaaban med minsta lilla otur fått se sig passerad ännu en gång.

Kim Källström gav de svenska kämpatagen ett ansikte. Inte bara med det prickskyttet vid målet som dessutom blev en snabb personlig revansch eftersom det var Kim som tappat bollen till den isländske lyckoskytten Arnar Tor Vidarsson.

Av sju svenska skott under hela matchen stod Kim för fyra.

Förutom målet den frispark som Hermann Hreidarsson språngnickar till hörna - den bollen hade tagit nånstans i närheten av stolpen, svårt att säga på vilken sida.

Dessutom två helt missriktade projektiler i andra halvlek.

Aldrig 100-procentig

Men så är det ofta med Kim Källström. Han är aldrig 100-procentig. Den här gången 25 % i mål, 25 % snudd på mål, 50 % i skyn.

Han var inte heller mer än 50-procentig i passningarna. Faktiskt fler felpass än vanligt men så försöker han ju sig ofta de svåraste.

Det lustiga - om vi nu ska tjata om det - är att det var ju just det här vädret som gjorde att han inte fick plats i startelvan mot Spanien.

Jag tror nog att det den gången handlade mer om motståndet än underlaget och, även med en Anders Svensson i Islands-truppen, är jag tämligen säker på att Kim ändå hade startat matchen.

Kim, fostrad i den stad som av författaren Anderz Harning en gång döptes till "Västkustens slagregnsdrottning", visade i alla fall att en bra fotbollsspelare står över såna tillfälligheter som väderförändringar.

Bra stöttning hade Kim Källström också på mittersta mitten av den förtalade Daniel Andersson. Efter att tidigare aldrig ha spelat 90 minuter tillsammans gjorde dom det nu lyckosamt. Efter 281 minuters "samspel" har de båda 5-4 mot omvärlden.

Idag fortsätter de svenska framgångarna i Reykjavik: klockan 10 i morse slår nämligen Ikea upp dörrarna till sitt andra varuhus i den isländska huvudstaden.

Läs mer om EM-kvalet:

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM