Chocken: Ut med Kim, in med Anders

FOTBOLL

Mittfältsvalet – stora överraskningen i Lagerbäcks startelva

Foto: Chocken. Kim Källström får ge plats för Anders Svensson i den svenska startelvan mot Spanien i kväll.

Ut med Kim, in med Anders.

Där har ni den stora överraskningen i den svenska startelvan mot Spanien i kväll.

– Anders betraktas som en snabbare spelare som passar bättre mot det här motståndet, säger en källa till sportbladet.se

Marcus Allbäck är också matchklar och börjar på topp tillsammans med Johan Elmander.

Successivt under träningsdagarna i Stockholm har Kim Källström utkristalliserats som den offensiva mittfältsspetsen och sett ut som en startman mot Spanien på Råsunda i kväll.

Under den stängda torsdagsträningen var det just Lyon-proffset som tog hand om många av de fasta situationer som förväntas vara en av nycklarna till svensk seger, men när Lars Lagerbäck vid ett möte med spelarna i dag vid lunchtid presenterade startelvan hade förbundskaptenen gett platsen till Elfsborgs-stjärnan Anders Svensson.

I ett 4-4-2-spelande Sverige kommer Svensson att arbeta framför Tobias Linderoth.

– Anders bedöms vara en kvickare spelare och bra på små ytor. Defensivt ses han också som ett snabbare alternativ, säger källan.

”Redo om chanser kommer

Under veckan har Svensson själv uttryckt sig som att han sett Källström som en startman.

– Det är en liten annan situation för mig. Kim har spelat de senaste matcherna, men jag är i bra form om jag får chansen.

Den chansen kommer klockan 20.00.

Sverige förväntas möta ett Spanien som vill äga händelseutvecklingen med stort bollinnehav, snabbt passingstempo och högt bolltempo.

Motvapnet?

Samma taktik som mot Argentina i VM 2002.

– Mot Argentina gjorde vi det väldigt bra, stod rätt hela tiden och stängde för dem. Ni kommer att få se ett Sverige som är väldigt kompakt och stänger ytor för dem, säger Tobias Linderoth.

Allbäcks magmuskelskada håller

Anders Svensson:

– Det gör inget om de håller i bollen och spelar i sidled så länge de inte kan hota. Då kan de till slut tappa tålamodet och slå de där riktigt, riktigt svåra bollarna. Ligger vi bra då kan vi nypa de bollarna och få till mycket farliga omställningar.

Efter spelarmötet i dag och Lasse Lagerbäcks genomgång står det även helt klart att Marcus Allbäcks magmuskelskada inte stoppar honom från spel, Köpenhamns-proffset tar plats i det svenska anfallet tillsammans med Johan Elmander.

Laget: Rami Shaaban – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Erik Edman – Niclas Alexandersson, Tobias Linderoth, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg – Marcus Allbäck, Johan Elmander.

ARTIKELN HANDLAR OM