Fagerlund: Van Dijk har påbörjat avbetalningen

FOTBOLL

837 miljoner, 837 miljoner, 837 miljoner....

Virgil van Dijks testperiod har inletts i Liverpool, med transfersumman ständigt närvarande, ständigt svävandes i periferin.

Efter 90 minuters bolltransporterande och nickande mot Everton får vi konstatera att holländaren har påbörjat avbetalningen.

Sällan har väl en prislapp på en spelare väckt så mycket reaktioner som den på Virgil van Dijk. Hysterin går möjligtvis att jämföra med Paul Pogbas rekordövergång till Manchester United förra sommaren, men känslan är ändå att den senare transfern gav upphov till än mer åsikter.

837 miljoner kronor för en mittback från Southampton lät i mångas öron befängt, rent ut sagt oansvarigt. Det här var ingen spelare som skulle spruta in mål eller bidra till offensiv kreativitet, så som tanken var med Pogba.

Eller?

Visade tidigt sina styrkor

Det är lätt att vara efterklok och lika enkelt att klappa sig nöjt om magen efter en fantasidebut. För någonstans går det inte att kalla Van Dijks insats i FA-cupmötet med Everton för annat än en succé. Det här var en start med besked, och framför allt lovande inför den kommande framtiden.

Nuförtiden verkar varenda storklubb i Europa söka vilt efter en så kallad ”spelande mittback”. Någon som kan vara delaktig i speluppbyggnaden och inte bara är den där klassiska råa benbrytartypen, som tilltalar en fotbollsälskare av helt andra anledningar. En av Virgil van Dijks absolut främsta styrkor är att han är skicklig på att transportera bollen och det visade han tidigt på Anfield under fredagskvällen.

Liverpool hade ledning med 23 minuter kvar och försvaret höll tätt. Hyllningar till holländaren flödade in via sociala medier och Jürgen Klopp, som tidigare har varit kritisk inställd till höga transfersummor, såg nöjd ut längs sidlinjen. Förmodligen en aning lättad också.

Från ärad till utskälld på en halv sekund

Så kom plötsligt den oväntade kvitteringen – och Virgil van Dijk gick från ärad till utskälld på en halv sekund. Det här är förmodligen något som mittbacken får lära sig att leva med den kommande tiden. Vid varenda baklängesmål kommer han att granskas, dissekeras, vändas ut-och-in-på, tills det inte finns någonting kvar av hans innandöme. Evertons kvittering kom via en omställning på en hörna där Van Dijk befann sig uppe vid offensivt straffområde. Kanske kunde han ha sprungit lite fortare, kanske kunde han ha stött en aning mer aggressivt. Är han värd 837 miljoner? Är han värd det? Va? Va? Värt att nämna i den här ekvationen är dels att Gylfi Sigurdssons avslut var ren klass samt att Van Dijk knappast är ensam försvarsspelare i Liverpool.

Trolskt avslut på matchen

Avslutningen på matchen blev ett sådant där avslut som är en av många anledningar till varför vi älskar den här sporten. För visst fanns det något filmaktigt trolskt i att det var just Virgil Van Dijk som nickade in 2–1 i den 84:e minuten. Det här är också den egenskap som jag tror Liverpool kommer ha som allra mest användning av. För inte är det många i Klopps manskap som känns särskilt skräckinjagande på huvudet. Helt plötsligt har Liverpool ett anfallsvapen vid fasta situationer som man kommer kunna nyttja många, många gånger framöver.

Slutsignalen gick. Jürgen Klopp pustade ut, Virgil van Dijk säkert likaså. Testperioden är knappast över för mittbacken. Men den kunde å andra sidan ha inletts förbaskat mycket sämre.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM