”Hur kan du välja det när jag är i laget?”

Jordan om pappa Henriks beslut: Frågade inte om det var okej

FOTBOLL

Jordan Larsson är tillbaka i svensk fotboll igen efter degraderingen från allsvenskan med Helsingborgs IF 2016.

I podcasten Lundh berättar IFK Norrköpings nyförvärv om det tunga året i HIF och svårigheten med att ha pappa Henrik som tränare.

– Min första reaktion var: ”Hur kan du välja det när jag är i laget?”, säger 20-åringen.

Jordan Larsson lämnade svensk fotboll efter säsongen 2016 sedan han varit med och spelat ner Helsingborgs IF i superettan. Nu berättar 20-åringen, kommande säsong tillbaka i allsvenskan med IFK Norrköping efter ett misslyckat proffsäventyr i nederländska Nijmegen, om prövningen att ha sin egen pappa Henrik Larsson som tränare i HIF.

”Inte direkt så att han frågade”

Faktum är att anfallaren först väldigt sent fick reda på att pappa Henrik skulle ta över laget sommaren 2014.

– Jag visste inte om det jättetidigt, jag fick reda på det någon dag tidigare, precis innan det blev klart. Han sade till mig att han skulle bli tränare för Helsingborg. Det var inte direkt så att han frågade om jag skulle tycka att det var okej. Det var bara så. Min första reaktion var: ”Hur kan du välja det när jag är i laget?” Jag vill ju göra min egen karriär och har kämpat för att kunna göra det, och så kom han och skulle bli min tränare. Men han fick mig att inse att det inte spelade någon roll om han var min tränare eller inte, folk kommer alltid se mig som hans son och döma mig på ett annorlunda sätt. Det är lika bra att jag lär mig att hantera det, säger Jordan Larsson i podcasten Lundh.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: Bildbyrån

Relativt omgående insåg dock talangen att situationen skulle bli annorlunda.

– Det är svårt att komma in i gruppen när man har sin farsa som tränare. Jag blev ganska bra vän med Matthew Rusike till exempel i början när vi spelade mycket tillsammans, men sedan när han inte fick spela för att han inte hade gjort det tillräckligt bra slutade han snacka med mig. Det är inget som jag bryr mig om i dag, men det blev lite konstiga relationer, kan man säga.

”Individer gjorde det svårare”

Skulden för fiaskot och degraderingen vill dock Jordan inte lägga på tränaren Henrik Larsson.

– Det ekonomiska fanns inte. Det fanns inte pengar till att värva in spelare. Sedan var vi inte tillräckligt bra. När jag säger det menar jag inte att andra spelare var dåliga och att jag var bra, att min farsa inte gjorde något fel. Jag och min pappa tar också ett stort ansvar i det, han som tränare och jag som spelare. Men som lag var vi inte tillräckligt bra. Sedan var det också individer som gjorde det svårare. Jag tänker inte nämna några namn, men det var många som hade problem med att jag var spelare och att min pappa var tränare. Någonstans kan jag ändå förstå det.

Spelschema Allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM