Neymar och Forlán erbjöds till allsvenska klubben

Diego Forlán, 38, spelar numera i Hongkong och Neymar, 25, i Paris.
FOTBOLL

Världens dyraste fotbollsspelare genom tiderna och VM:s bästa spelare 2010 kunde ha hamnat i allsvenskan en gång i tiden.

Det berättar sportchefen i Häcken, Sonny Karlsson, i en intervju med GP i dag.

”Vi blev erbjudna Neymar och Forlán”, säger Karlsson till tidningen.

2017 blev brassen Neymar, 25, världens dyraste fotbollsspelare när han köptes av Paris Saint-Germain för 2,2 miljarder kronor från Barcelona. En helt sanslös summa som ingen svensk klubb hade varit i närheten av att kunna matcha.

Men nio år tidigare kunde samma spelare ha kostat 33 miljoner kronor i stället.

Då blev BK Häcken nämligen erbjudna att köpa brassen, när Sonny Karlsson (då tränare i klubben) var på en scoutingresa i Brasilien för att knyta kontakter. Ett av hans stopp var i storklubben Santos.

”En av dem var Neymar”

– Vi var intresserade av ett samarbete där så vi träffades och hade ett möte med dem. Pelés son var med där, presenterades oss och visade träningen. "Där har ni A-laget", sa han och pekade. "De som är på kanterna är 15, 16 år. Där kan ni få handla! Ger ni tre miljoner pund så kan ni få plocka med någon av dem hem". En av dem var Neymar. Den andre vet jag inte, säger nuvarande sportchefen i en intervju med GP.

Hur realistiskt erbjudandet var vet Karlsson ännu inte i dag.

– Men det var nog inte så seriöst, mer att han bara sa det. Det hade nog inte blivit så ändå. Det fanns nog en plan för dem. Samtidigt, hade man kunnat titta fem, sex år framåt i tiden... Då visste ingen vem det var, förutom de som var där då, säger han.

Guldbollen-vinnare erbjöds till klubben

En annan storspelare skulle dock komma att hamna i Hisingsklubben några år senare. Diego Lugano, 37, som lirade i VM för Uruguay 2014, anslöt ett år senare till BK Häcken. Där kunde han ha fått sällskap av en annan uruguayan.

Diego Forlán, 38.

FotbollDirekt rapporterade våren 2015 att Forlán övervägde spel i allsvenskan. Häcken och Sonny Karlsson fick då en intresseförfrågan.

– Ja, och jag sa ja till det också. Jag tackar, som sagt, alltid ja till den typen av spelare. Men han var inte intresserad av det. Han ville vara på andra ställen. Det fanns inte riktigt någon sanning i att han ville till allsvenskan. Sedan tror jag att nästan alla klubbar fick förfrågan. Jag kollande upp honom och han spelade i Japan då. Det kändes inte så seriöst. Med Lugano var det annorlunda, säger Karlsson till GP.

I stället flyttade Forlán, som blev utsedd till VM:s bästa spelare 2010 efter att ha vunnit turneringens skytteliga, till Peñarol i hemlandet, därefter till Mumbai City i Indien och numera spelar 38-åringen i Kitchee i Hongkong.

Spelschema Allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM