Gerhardsson: ”Enormt intresse”

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Arkivbild.
FOTBOLL

Storpublik kan vänta i Kapstaden när Sydafrika tar emot Sverige i damlandslagets första officiella landskamp för året.

– Det finns ett enormt intresse för den här matchen, säger obesegrade förbundskaptenen Peter Gerhardsson inför söndagens träningsmatch.

Sydafrikas fotbollsdamer har aldrig spelat på Green Point Stadium, en av arenorna som byggdes inför herr-VM 2010 med kapacitet för 55 000 åskådare.

Men på söndagen blir det ett faktum när Sverige gästar i båda nationernas första officiella landskamp för året.

– Det finns ett enormt intresse för den här matchen, det har skrivits väldigt mycket om den och varit stor mediebevakning på plats här, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

"Bra upptrappning"

Sverige, rankat tia i världen, och 54-rankade Sydafrika har mötts i en officiell landskamp tidigare när Sverige vann med 4–1 i gruppspelet vid OS i London 2012. Samma siffror blev det i torsdags när Blågult och "Banyana Banyana" (flickor, flickor på zulu, likt herrlandslagets smeknamn "Bafana Bafana", som betyder pojkar, pojkar) möttes i en inofficiell match över 3x30 minuter.

– Det har varit en bra upptrappning. Alla matcher man spelar vill man vinna. Vi är bra förberedda, vill ha en bra prestation och vinna, säger Gerhardsson.

Landskampen blir 58-åringens fjärde match som damlandslagets förbundskapten sedan han i höstas efterträdde Pia Sundhage.

Gerhardsson har ännu inte känt på en förlust eller ett insläppt mål efter VM-kvalsegrar mot Kroatien (2–0) och Ungern (5–0) och 0–0-landskampen mot Frankrike i slutet av förra året.

– Matchen mot Sydafrika är viktig på så sätt att vi vill fortsätta de prestationerna vi gjorde i höstas, säger han.

Reservmålvakt skadad

Till söndagens träningsmatch i Kapstaden är det gratis entré för publiken. Sydafrikas tillfällige förbundskapten Desiree Ellis, 54, ser landskampen som en viktig start i jakten på en plats i VM i Frankrike nästa år.

– Vi vill vara ett landslag som tillhör alla, ett landslag som ger möjligheter, säger Ellis till Sowetan Live.

Sveriges 20-åriga reservmålvakt Emma Holmgren, Hammarby, är inte tillgänglig för spel på grund av skada. I övrigt lär många av de övriga 22 landslagsspelarna kunna räkna med speltid.

– Sex möjliga byten öppnar upp för taktiska förändringar, säger Gerhardsson utan att vilja precisera sin startelva.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM