Seger står bakom förbundets överklagan: ”Måste sätta gränser”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Caroline Seger har precis inlett sitt fjortonde år med landslaget.

I en intervju med Sportbladet berättar hon om nytändningen efter förbundskaptensbytet, höstens avtalskaos och att hon står bakom förbundets överklagande efter den inställda VM-kvalmatchen mot Danmark.

– Man måste vara hård och sätta gränser så det inte händer igen. Vi är helt eniga med förbundet, säger Seger inför söndagens match mot Sydafrika.

Det var en tämligen omtumlande höst för det svenska landslaget i fotboll.

I oktober ställdes VM-kvalmatchen mot Danmark in sedan de danska spelarna och förbundet inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal, där exempelvis ersättningsnivåerna ryms.

En månad senare var det dags för de svenska spelarna att sätta hårt mot hårt.

Till Fotbollskanalen meddelade lagkapten Caroline Seger att man tänkte bojkotta Fotbollsgalan som skulle hållas en vecka senare, och man även hotade att strejka i träningsmatchen mot Frankrike därefter då ett nytt avtal med Svenska fotbollförbundet inte blivit klart, trots lång förhandlingstid.

”Skötte det professionellt”

Ett par dagar senare meddelade SvFF att parterna var överens, och med två månaders distans till det hela är Seger nöjd med hur allt blev till slut.

– Jag tycker ändå båda parterna skötte det väldigt professionellt. Sen är det alltid jobbigt när det blir en långdragen process och det tar energi. Men det ledde till något bra, så det var definitivt värt det.

Ni fick det avtal ni ville ha?

– Absolut. Vi är väldigt nöjda.

Den inställda matchen mot Danmark slutade med en tilldömd 3–0-seger för Sverige och böter för Danmark. Ett beslut som SvFF valde att överklaga med förhoppningen om ett hårdare straff.

De svenska spelarna stod bakom sina danska kollegor under avtalskonflikten, men Caroline Seger menar att det finns två sidor av det hela.

– Å ena sidan förstår jag vilken kamp de för med tanke på hur det ser ut inom damfotbollen, så på så sätt stöttar vi dem.

– Men om man ser till den sportsliga delen så måste man ge klara och tydliga besked om hur det ska vara i framtiden. Man måste vara hård och sätta gränser så det inte händer igen. Annars är det väldigt lätt att utnyttja situationen och inte komma till spel om det kostar för mycket till exempel. Så där är vi helt eniga med förbundet.

Nytändning med Gerhardsson

Nu är 2017 lagd till handlingarna, och 2018 har inletts med ett träningsläger i Sydafrika.

Där spelade Sverige under torsdagen en inofficiell match mot just Sydafrika (vinst med 4–1), och på söndag väntar en officiell match mot samma motstånd.

Matchen spelas på Cape Town Stadium i Kapstaden, med en kapacitet på 55 000 åskådare.

– Det ska bli otroligt kul att spela på en sådan arena. Förra matchen var helt okej för en första match. Nu vill jag att vi tar ytterligare steg och sätter försvarsspelet.

Caroline Seger sa i en intervju i september förra året att hon förmodligen hade slutat i landslaget efter EM om inte Peter Gerhardsson tagit över som förbundskapten efter Pia Sundhage.

Fick du en nytändning med Gerhardsson?

– Ja, men vilken arbetsplats man än är på så krävs ibland en förändring för att få en nytändning och en ny utmaning. Det är klart att det som är nytt och spännande lockar.

I mars fyller Caroline Seger 33 år, och har nu gått in på sitt fjortonde år med landslaget.

Inget slutdatum i landslaget

Men hon är inte säker på att nästa sommars VM, om Sverige tar sig dit, blir hennes sista framträdande i den blågula tröjan.

– Det är ju en ständig grej man funderar på. Det är svårt att säga, men både kropp och huvud känns fortfarande känns bra och så länge det gör det så är det svårt att ta några beslut. Jag tror det kommer växa fram ganska naturligt när det väl blir. Just nu försöker jag bara fokusera på att spela fotboll och så får vi se hur länge det varar.

Sydafrika-Sverige spelas 13.00 på söndag och sänds i TV12 och C More Fotboll.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45