Förklaringen i natt till kollapsen

”Det är möjligtvis en förklaring”

avFredrik Jönsson, Johan Flinck, Malin Wahlberg

Sverige kollapsade i slutet av matchen mot Turkiet.

I natt kom förklaringen:

Priset för VM-succén.

Sverige hade 2–1 i den 88:e minuten mot Turkiet och gick mot en viktig trepoängare på hemmaplan i premiären av Nations League.

Då rasade man ihop på ett sätt vi inte sett landslaget göra på flera år och förlorade matchen efter att turkarna först kvitterat två minuter före full tid och sedan gjort segermålet på tilläggstid.

Janne Andersson menar att kollapsen kan vara priset Sverige får betala för VM-succén.

– Jag hatar att sitta och letar orsaker och ursäkter. För oss som höll på lite längre i VM så blev det ju så att spelarna fick längre ledigt från sina klubbar. De har inte en riktig försäsong i kroppen på samma sätt. Österrike var inte med i VM, Turkiet var inte med i VM. Min känsla när jag ser dem är att de är längre fram formmässigt. De har haft en riktig försäsong och är längre fram rent fysiskt, säger Andersson på presskonferensen efter matchen.

”Alla har inte haft en ordentlig försäsong”

– Våra spelare är inte lika rappa som de brukar vara, vi tröttnar mycket tidigare än vad vi normalt sett ska göra. Jag kunde ha bytt ut ett par till spelare om jag hade fått det. Jag vill inte sitta och skylla på det. Men det är möjligtvis en förklaring.

Jimmy Durmaz håller med sin förbundskapten.

– Det är tidigt i säsong också. Alla som är här har inte haft en ordentlig försäsong. Vi kommer in sent i klubblaget och kommer in i spel direkt, och man ser att alla inte är i toppform ännu. Det är en faktor. Sen vet vi att vårt spel är väldigt krävande, det är tufft.

Ni var baktunga på slutet – är det för ni är slitna?

– Det kan hänga ihop. Vi gör för enkla misstag på slutet när vi tappar boll enkelt i stället för att hålla i den och spela runt.

”Finns inga ursäkter”

Men Durmaz säger också:

– Vi ska göra det bättre än vad vi gör, det finns inga ursäkter. Jag tror de gör 2-2-målet i 88:e minuten. Det ska inte hända, det ska inte hända. Att släppa in två mål på fem minuter ska inte hända mot ett svenskt landslag. Det får inte hända.

Viktor Claesson:

– Det kändes i början som att vi inte var där sista 20 och så orkar vi inte i slutet heller så det kanske är matchovana som spelar in också. Men det är ingen bortförklaring. 

Men Sebastian Larsson håller inte med om att man var för trötta i slutet.

– Trötta vet jag inte, vi har ingen anledning att vara det. Men vi fick inget bett och energi, bara i små korta perioder och då ser vi hur sårbara de var. Men vi lyckas inte hålla i det. Vi stannar i pressen i ställer för att kliva in. Nej, underkänt, säger lagkaptenen för dagen.