Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

”Vaknade en morgon och kunde inte stå på benet”

Guidetti berättar om mardrömsperioden som höll på att förstöra karriären

avPelle Strandman

Foto: TT / BILDBYRÅN

John Guidetti laddar för sitt andra mästerskap med svenska landslaget.

Annat var det för sex år sedan när den där felstekta kycklingen höll på att förstöra hans karriär.

– Har du otur så kan du dö av det, säger anfallaren till Youtube-kanalen
La Liga Lowdown.

Mindre än en månad kvar till fotbolls-VM och det svenska landslaget har samlats i huvudstaden och tränat på Stockholms stadion.

En som dock måste avvika till fredagens internmatch är John Guidetti som kommer vara toastmaster på Victor Nilsson Lindelöfs bröllop.

Till sommarens mästerskap i Ryssland lär vi dock få se en Guidetti i hundraprocentigt slag, något som inte var fallet 2012 när en felstekt kyckling satte stopp för anfallarens deltagande i fotbolls-EM.

I en intervju med journalisten Alexandra Jonson minns Alavés-proffset tillbaka på den turbulenta tiden där han inte bara fruktade en tidigt pensionering från fotbollen – utan även för sitt liv.

– Det var ett virus och har du otur så kan du dö utav det. Jag hade tur som bara fick det i ena benet, säger han i intervjun som publicerats på Youtube-kanalen La Liga Lowdown.

”Otroligt tacksam”

– När jag vaknade en morgon så var benet helt ur slag. Jag kunde inte stå på det, trillade omkull och fick flera hårda smällar mot huvudet.

– Jag var förkrossad över att jag inte kunde vara med men jag insåg att det handlade om mer än bara EM. Jag visste inte ens om jag skulle kunna spela fotboll igen.

I Janne Anderssons VM-trupp ingår Guidetti en anfallsuppsättning tillsammans med Marcus Berg, Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin.

26-åringen blir känslomässigt berörd när han berättar att han aldrig räknade med att kunna spela på toppnivå igen och att han varken tar proffslivet i Spanien eller någon landslagsmedverkan för givet.

– Jag hade fantastiska människor i min närhet som gav mig styrka och jag sa till mig själv att det här inte skulle vara slutet. Det hade inte spelat någon roll på vilken nivå, bara att få stå på en plan och kicka med bollen var ett framsteg för mig. Att nu ha kommit hit – jag är så otroligt tacksam för det.

– Det här är en stor händelse i mitt liv och det är känslosamt för mig. Jag vill bara säga tack till alla som har trott på mig.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller