Malmö FF bötfälls av Uefa: ”Svårt att veta hur de resonerar”

avDaniel Sörensen

Foto: Andreas Hillergren/TT

Uefa har valt att bötfälla Malmö FF med drygt 150 000 kronor på grund av två läktarincidenter i samband med Europa League-mötena mot Midtjylland.

Det handlar om blockerade gångar på läktaren samt användande av pyroteknik.

– Våra evenemang ska vara tillgängliga, säkra och trygga och gör vad vi kan för att förhindra pyrotekniken, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Sydsvenskan.

2–2 hemma på Stadion och sedan en övertygande 2–0-seger borta i Herning.

Tack vare playoff-vinsten mot danska FC Midtjylland lyckades Malmö att ta sig till Europa League gruppspel – men det ser ut att bli en dyrköpt triumf för skåningarna.

Enligt Sydsvenskan bötfälls nu laget av Uefa på grund av läktarproblematik under dubbelmötet. Den totala summan är på 147 000 kronor (14 000 euro).

”Mål att ha fria gångar”

MFF bötfälls bland annat på grund av bristande säkerhet i form av blockerade gångar på läktaren under hemmamatchen.

– Så klart är vårt mål att ha helt fria gångar. Vi försöker informera och publikvärdarna jobbar med det. Men tyvärr är bedömningen inte helt konsekvent och det är helt delegatens uppfattning som styr. Det är svårt att veta hur Uefa resonerar, säger Niclas Carlnén till tidningen.

Samtidigt straffas klubben efter att supportrarna på bortasektionen i returmötet mot Midtjylland tände pyroteknik.

– Vi är tydliga på vår syn på det här. Våra evenemang ska vara tillgängliga, säkra och trygga och gör vad vi kan för att förhindra pyrotekniken, säger Carlnén.

Även danskarna bötfälls

Sydsvenskan uppger att Malmö har mer böter att vänta då det under bortamötet mot belgiska Genk i Europa League tändes ytterligare bengaler.

FC Midtjylland bötfälls också för händelser som inträffade under båda matcherna. Drygt 190 000 måste laget betala på grund av inkastade föremål från läktaren under matchen i Malmö, samt inkastade föremål plus pyroteknik i Herning.

ARTIKELN HANDLAR OM