Vi får hålla en svensk tumme för Eriksson, Grip och Swärd

FOTBOLL

BADEN-BADEN

Med en smidighet och grace som hos en samling stelbenta älgar på en klöveräng har ett lag i gult och blått just stolpat ut ur VM och väckt oss ur en naiv, korkad dröm.

Samtidigt ser jag på tv hur engelska och tyska fans kastar stolar i huvudet på varandra i Stuttgart.

Så...är festen slut nu?

Ska vi stänga av, lägga ner, packa ihop?

Nej, nej - glöm inte att vi har en hederlig gammal släggkastare kvar.

Foto: Åttondelsfinalen mot Ecuador i kväll blir Svennis 66:e landskamp som förbundskapten för England.

Det var ju så han skrev, Daily Mail-kolumnisten Jeff Powell, den där dan då Sven-Göran Eriksson utsågs till förbundskapten för England:

"Vi har sålt vår födslorätt neråt fjorden till, åt en nation bestående av sju miljoner släggkastare som lever halva sina liv i mörker".

Det var inte många bokstäver rätt i den klassiska meningen, men vi får väl åtminstone erkänna att Sverige i går spelade fotboll som en samling...ja, släggkastare.

- Har ni svenskar ens nån domare kvar i turneringen?

Undrade medlemmarna i Drevet när vi beskådat fiaskot på tv i går.

Nej. Vi har inget lag kvar. Inte ens en domare.

Men vi har Sven-Göran Eriksson, 57.

England leds av en svensk

England möter Ecuador i sin åttondelsfinal i Stuttgart i kväll och låt oss inte för en enda sekund glömma att detta stolta, gamla England faktiskt leds av en sve nsk.

Jag skulle kunna raljera i en halvtimme här om Svennis alla taktiska misstag och märkliga laguttagningar, om hans undermåliga engelska och en del annat, men jag föredrar att känna mig så svensk jag bara orkar denna dag.

Vi törs ju med rätt stor säkerhet påstå att mycket av det svenska VM-intresset nu kommer flyttas över till England.

Vi har Svennis där. Vi har Tord Grip. Vi har till och med en läkare som heter Leif Swärd.

Vi har framför allt minst två generationer svenskar som växt upp med engelsk fotboll på tv och i stort sett skulle kunna plocka ut samma VM-uppställning som Sven-Göran Eriksson.

Beckham, Gerrard, Lampard och alla de andra är lika bekanta ansikten i svenska tv-rutor som...ehrm, Mattias Jonsson. Hur jag nu lyckades få in honom i samma mening som de andra.

Hjälte för de flesta

Jag får väldigt ofta frågan om hur Svennis ses i Sverige, hur vi svenskar betraktar honom. Engelsmännen är väldigt nyfikna på det. Jag erbjöds till och med en skaplig summa pengar av The Independent för att skriva en artikel i frågan häromdagen (men tackade nej).

Jag brukar svara att han är en hjälte för de flesta, vad som än händer och hur illa England än spelar. Han är en Eriksson från det lilla landet Sverige som tagit sig an det kanske tuffaste fotbollsjobbet i världen och såna saker gör alltid svenskar stolta.

Det är Börje Salming- eller Uffe Samuelsson-syndromet: när en svensk kommer till en stor, farlig värld och börjar ta för sig och visa att VI FINNS börjar blågula hjärtan bulta.

Vi får väl hålla en svensk tumme för Sven-Göran Eriksson, 57, nu.

Han har bara några veckor kvar på sitt kontrakt och kvällens möte med Ecuador kan faktiskt vara hans allra sista match som engelsk manager. Så är det ju nu i knock out-spelet: varje match kan vara Svennis sista.

- Det är liv eller död, sa han själv i går.

Svennis vore i alla fall inte Svennis om han inte på nytt gav signaler om en uppställning som får Drevet att klia sig i huvudet och idiotförklara honom.

Helt plötsligt kastar han in Tottenhams Michael Carrick, en man som aldrig startat en tävlingsmatch för England, som defensiv mittfältare i en 4-5-1-uppställning med Wayne Rooney på topp.

Uppmärksamma läsare minns kanske att det var exakt den lösning jag förordade innan VM - för att få ut det bästa av Lampard och Gerrard - men här i Baden-Baden är förvåningen ändå stor.

För att inte tala om den skepsis som råder över det faktum att Owen Hargreaves ska spela högerback i stället för den skadade Gary Neville. Jamie Carragher petas därmed helt.

Det är modiga grejer han ger sig in på, Eriksson, ty om det blir stryk mot Ecuador med spelare som Carrick och Hargreaves i startelvan lär han bli flådd levande i engelsk press.

Svensken har gått ut hårt och lovat att Englands gyllene generation ska lyckas i detta VM. Men vi har sett hur det kan gå för gyllene generationer - en var visst klädd i blått och gult - och åker England ut före semifinalen får Dancing Sven, Dragspels-Tord och Doktor Swärd klä ut sig till Trio med Bumba och ta sommarjobb i Folkets Park i Östervåla.

Festen lever än

Men som sagt, festen lever än, festen lever MYCKET så länge Eriksson och hans England är kvar.

Tänk om Svennis skulle vinna VM och ge lång näsa till alla kritiker...vilken grej!

Själv får jag åtminstone fram till kvällens match leva med Drevets psykningar och hånfulla kommentarer om Sveriges spel.

Zlatan tog inte ett löpsteg (Laptop). Henrik Larsson har aldrig gjort en sämre match och har aldrig haft sämre bollmottagning (Eleganten). Försvaret var som en hönsgård (Kapten Blod).

Så där gick det på.

När Lars Lagerbäck kom i bild sa jag själv samma mening som Drevet använt tusen gånger om Svennis:

- Sack the Swede! (Sparka svensken).

Det tyckte gubbarna var roligt.

Hoppas vi får lika roligt ett par veckor till.

Peter Wennman