Nu är ”Psycho” redo att ta över

FOTBOLL

Wennman: ”Svennis” motsats vill bli förbundskapten – då tvingas England starta om på ruta ett igen

Gamle ”Psycho” har fått nya idéer.

Det innebär att vi snart kan få se Stuart Pearce, Manchester Citys manager, som Englands nye förbundskapten i fotboll.

Svennis raka motsats, alltså.

Foto: Stuart Pearce.

För några veckor sen, när krissnacket kring Sven-Göran Eriksson rasade som värst, fick Pearce frågan om han kunde tänka sig att ta över Svennis jobb.

Han sa då att det var en ”löjlig och generande” tanke, att han inte var mogen, att blotta tanken var en förolämpning mot rutinerade tränare av Svennis kaliber.

Det var en klädsam ödmjukhet, en självkritisk attityd som andra engelska tränare inte direkt gjort sig världsberömda för.

Men nu har Stuart Pearce ändrat sig.

Knappast en idiot

Efter Manchester Citys hemmaseger -(3–2) mot Charlton i går sa han:

– Jag vore en idiot om jag viftade bort ett sånt förslag. Det vore dålig respekt mot människor som erbjuder mig jobb.

Nån idiot är Pearce knappast, även om han nu råkar kallas ”Psycho” sen gammalt. Det är ett öknamn som hängt med i alla år, och ni som sett honom stå och dirigera City från sidlinjen förstår kanske hur det uppkommit.

Mannen ser galen ut, skriker så det hörs över hela Eastside, gestikulerar och hoppar och viftar med öronen (tror jag) och visar en passion för sitt lag, för sina spelare, som ingen annan manager i Premier League.

Men den som hör Pearce tala på en presskonferens eller i en tv-intervju inser snart att det finns mycket vett i den skallen.

”Psycho” är stålhård som en marinkårssoldat – herregud, jag skulle inte velat haft honom som gymnastiklärare – men också mjuk och beskyddande mot sina killar. Han får dem att älska honom. Och han kan motivera ett fotbollslag.

Efter ännu en hemmaseger för City i en rolig och chansrik match (i alla fall efter paus) står han på kraftigt plus inte bara hos Citys fans – utan i hela fotbolls-England.

Många anser att han är rätt man att ta över efter Svennis.

Inte bara det:

Många anser också att han borde göra det NU.

Det sistnämnda är faktiskt en tanke som tilltalar mig mer än att se Stuart Pearce med ett långtidskontrakt som förbundskapten.

Låt oss säga att Svennis hade hoppat av, eller blivit sparkad rakt av, efter det där fiaskot med den falske shejken.

Korståg i Tyskland

Vem hade då varit bättre lämpad än Stuart Pearce att kliva in med kort varsel, samla ihop styrkorna, motivera spelarna på sitt speciella sätt och leda ett ilsket, sammansvetsat nu-jävlar-anamma-England i ett passionerat korståg i Tysklands-VM?

Det hade kunnat bli succé.

Men på längre sikt, som en man att bygga upp landslaget på nytt från och med i höst?

Nja, där är jag inte lika övertygad. Även om ”Psycho” får sitt City att spela väldigt trevlig anfallsfotboll emellanåt – trots att han själv är gammal försvarare – tror jag nog att Svennis är bättre skolad att tänka långsiktigt.

Och detta säger jag alltså fast jag anser att Svennis kört fast, att han inte riktigt vet hur han ska hantera det material han har just nu.

Som tanke är det i alla fall intressant. Hur skulle en engagerad tuta-och-kör-tuffing som Pearce klara sig som Englands boss i dag – jämfört med den stillasittande, kallt kalkylerande Eriksson?

En ny mediespottkopp

Engelska FA jobbar febrilt för att hitta näste spottkopp för massmedia, och det är en fråga som är intressantare än toppstriden i Premier League.

Martin O´Neill, Sam Allardyce, Alan Curbishley, Guud Hiddink och Luiz Felipe Scolari är de namn som förekommit flitigast i diskussionen. Plus alltså Stuart Pearce.

Jag tror banne mig det kan bli Pearce.

England kommer i så fall att tvingas starta på ruta ett igen, med ett spel mer byggt på fart och tempo än det nuvarande ”svenskt-italienska” i Erikssons tappning.

Det bästa vore om FA kunde avvakta resultatet i VM innan man bestämmer sig för vad som är framtiden för landets fotboll.

Veckans lista

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM