Allsvenskan i fotboll

- Tveksamt om det är moraliskt riktigt

FOTBOLL

Mild kritisk till Blåvitts agerande i Ijeh-affären

GÖTEBORG

IFK Göteborgs lagkapten Håkan Mild, 34, tvivlar om klubbens skatteupplägg när Peter Ijeh med hjälp av en gåva värvades till föreningen.

- Tveksamt om det är moraliskt riktigt att göra så, säger Mild.

OSÄKER Håkan Mild är tveksam till turerna kring Peter Ijeh, men tror samtidigt på en intressant utveckling inom idrotten om det skulle visa sig att IFK:s upplägg är lagligt.
OSÄKER Håkan Mild är tveksam till turerna kring Peter Ijeh, men tror samtidigt på en intressant utveckling inom idrotten om det skulle visa sig att IFK:s upplägg är lagligt.

Håkan Mild är själva sinnebilden av föreningen IFK Göteborg.

Med sina 235 allsvenska matcher är han den mest meriterade av dagens blåvita spelare.

Mild har heller inte gjort någon hemlighet av sina politiska värderingar.

- Jag är väl lite socialist, samtidigt som jag tycker att jag betalar för mycket i skatt, haha, sa Mild i Sportbladets allsvenska bilaga tidigare i våras.

När IFK Göteborg i dag spelar borta mot Djurgården finns han inte med på planen.

Mild är ännu inte helt återställd efter en knäskada tidigare i vår.

- Jag hoppas att jag blir spelklar den här veckan. Knät är stabilt, men det gör fortfarande lite ont när jag slår till bollen. Jag behöver ett par träningspass ytterligare med laget, säger han.

Vid samtalet med Sportbladet i går svarade han också på frågor kring turbulensen i IFK Göteborg efter ekobrottsmyndighetens razzia mot Kamratgården.

- Jag vet inte om hela upplägget med den här gåvan är olagligt eller inte, men jag tycker inte att det hela förtjänar den uppmärksamheten om nu är så att man haft allt öppet via deklarationerna. Då undrar man ju varför polisen behöver göra husrannsakan? säger Håkan Mild.

Fem brottsmisstänkta

Fem personer i och kring IFK Göteborg har delgivits brottsmisstankar om grovt skattebrott sedan det framkommit att Peter Ijeh fått drygt en miljon kronor i aktier i gåva från klubbens kassör Janne Nilsson.

När Ijeh lämnade Malmö FF för IFK Göteborg förhandlade han till sig en så kallad sign-on-bonus på en miljon kronor netto.

En utbetalning som hade kostat IFK Göteborg nära tre miljoner kronor att göra inklusive alla skatter.

När klubben inte hade de pengarna gick kassören Nilsson in och betalade Ijeh själv med egna pengar via en gåva.

Därmed slapp både IFK Göteborg och Ijeh att betala skatt.

"Låter konstigt"

Har du hört talas om liknande upplägg tidigare i klubben?

- Nej, aldrig, säger Håkan Mild.

Tycker du att det låter som ett konstigt sätt att få till sig spelare?

- För mig låter det konstigt, men om det nu är lagligt så är det väl ett smart sätt - om man nu får göra så?

Håkan Mild påpekar att han har svårt att ta ställning till det riktiga eller felaktiga i IFK Göteborgs hantering innan polisutredningen är klar och en eventuell rättegång genomförd.

- Jag vet inte om det klubben gjort är så mycket annorlunda jämfört med spelarna som tas hit från utlandet med hjälp av artistskatten. De killarna får betalt i förtid, när de fortfarande bor utomlands, för en prestation som de gör i Sverige och behöver bara betala 15 procent i skatt.

"Tveksamt"

För Mild handlar det om IFK Göteborgs upplägg visar sig vara legalt eller inte.

- Får IFK rätt blir det intressant. Hur blir då utvecklingen inom idrotten? Det här sägs ju vara vedertaget inom affärsvärlden. Då kan man hitta privatpersoner som betalar gåvor till spelaren istället för klubben.

Är det bra om det blir så?

- Svårt att säga om det är så bra. Jag vet inte om jag tycker det är så moraliskt rätt att göra så. Tveksamt tycker jag, säger Mild.

- Men skulle det komma någon och vilja skänka mig en stor summa pengar som en gåva så skulle jag förmodligen inte tacka nej.

Michael Wagner

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll