Elfsborgs form imponerar

Publicerad:
Uppdaterad:

Trögstartat Elfsborg vann med 3–0 borta mot Gais

Göteborg (TT)

När spelet inte stämde tog Elfsborg till ett beprövat svenskt vinstrecept. Fasta situationer.

Två nickmål senare kom spelet igång för boråsarna som vann med 3–0 borta mot Gais på söndagen.

Tre Elfsborgshörnor i första halvlek gav två mål. Det första kom efter drygt 20 minuter sedan Stefan Ishizaki ordnat en hörna från höger. Anders Svensson slog den och i straffområdet väntade Samuel Holmén som kunde nicka in 1–0.

Dryga kvarten senare slarvade Gais Daniel Blomgren med en tillbakanick. Hörna från vänster nu, och den här gången var det Ishizakis tur att slå den. Den möttes av mittbacken Jon Jönsson som med fart fick till en stenhård nick. 2–0.

– Vi kommer inte upp i någon standard över huvud taget. Vi blir lite tagna av stundens allvar, sade Gaistränaren Roland Nilsson efter matchen.

Straffsituation

Fram till dess hade Elfsborg spelat obeslutsamt och inte fått mycket uträttat. Gais öppnade matchen hyfsat och borde kanske ha fått en straff när bollen tog på en Elfsborgshand i gästernas straffområde redan efter tre minuter.

Sju minuter senare var det nära igen för Gais. Tomas Rosenkvist slog en hörna från vänster mot Johan Friberg Da Cruz som utanför straffområdet drog till på volley. Johan Wiland i Elfsborgsmålet hann inte med, men det gjorde Jari Ilola på mållinjen.

När Elfsborg gjorde 2–0 föll Gais samman.

– Tyvärr får jag säga att vi vek ner oss. Det är första gången jag kan säga att jag är riktigt besviken på killarna, sade Roland Nilsson.

Elfsborg tog över allt mer, och även om Gais inledde andra halvlek piggt syntes det tydligt vilket av lagen som lär blanda sig i guldstriden i höst.

Sjöhage gjorde mål direkt

– Vi kom väldigt taggade till den här matchen. Vi ville visa att matchen mot Hammarby inte var en engångsföreteelse, sade Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

När Gais försökte sig på en forcering utnyttjade Elfsborg ytorna och kontrade till sig mängder av farliga målchanser. Samuel Holmén styrde spelet och Stefan Ishizaki gjorde vad han ville på sin högerkant.

– Vi har ju ett spel som bygger rätt mycket på bollinnehav, sade Magnus Haglund. När vi har självförtroende och rörelse blir det bra.

– Elfsborg är ett mycket, mycket bra lag, och sättet de spelar på är faktiskt trevligt att se, sade Roland Nilsson.

Chanserna radades upp men det krävdes en inhoppare för att 3–0 skulle komma. Joakim Sjöhage hade knappt varit på plan i en minut när han i den 77:e minuten fick en passning av Ishizaki som han förvaltade genom att säkert sätta bollen bakom annars duktige Dime Jankulovski i Gaismålet.

TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN