”Ni är bättre än England”

Foto: trinidad & tobacco Om T & T slår Paraguay har laget chansen att gå vidare, förutsatt att England slår Sverige. I värsta fall blir det lottning, men Leo Beenhakker blossar på och tar det med ro. "Vi är redo”, säger han.
FOTBOLL

ROTENBURG

Hans Trinidad & Tobago kan slå Blågult ur VM.

Ändå menar Leo Beenhakker, 63, att Sverige är grupp B:s bästa lag.

- Jag blev imponerad när Sverige började spela bollen genom mittfältet, säger Beenhakker.

Det är ytterligare en av 1 000-tals dagar som Leo Beenhakker har ägnat på en fotbollsplan.

Men just den här dagen är det söndag och ganska tidigt på förmiddagen.

Beenhakker låter helt enkelt assistenterna Wim Rijsbergen och Mario Been ta hand om den defensiva respektive offensiva inriktningen under T&T:s träningspass.

Beenhakker själv söker upp ett avbytarbås i skuggan och tänder ännu en cigarr.

Ett par timmar senare håller han presskonferens i hembygdsmuseet i Rotenburg, cirka 50 km från det svenska VM-lägret i Bremen.

T & T är redo

Kontrasten till Lasse Lagerbäcks emellanåt buttra inställning till media och journalister kan knappast bli större.

Beenhakker njuter av att sitta framme vid podiet och svara på frågor. Han sitter kvar i 30 minuter och stannar sedan ytterligare en stund och ger individuella intervjuer på tyska, holländska och spanska.

Om och om igen förklarar han:

- Laget är redo. Vi vet vad måste göra. Vi kan inte slösa någon energi på Sverige-England, vi kan inte påverka den matchen. Vi kommer köra för fullt i vår egen match och göra allt för att få ett bra resultat.

Om Trinidad & Tobago vinner med två mål eller fler mot Paraguay samtidigt som Sverige förlorar mot England är en av VM-historiens största överraskningar ett faktum.

- Jag vet inte vilken inställning Paraguay kommer ha. För oss är det en jättechans. Vi är mer än 100 procent motiverade.

- Det är flera stora lag i VM som redan bokat sina returresor hem. Vi har åtminstone fortfarande chansen att gå vidare, säger Beenhakker nöjt.

"Lottning vore illa"

Kommer ni försöka hålla koll på Sverige-England samtidigt med er match mot Paraguay?

- Ja. Det kan vara viktig information att få ut till spelarna under matchen. Får vi viss typ av information kanske jag sätter in en extra anfallare.

Är du orolig över att Sverige och England gör upp om oavgjort?

- Jag vet inte. Man kan fundera på det i timmar. Men i slutändan är lagen förmodligen intresserade av att sluta etta i gruppen.

Vad tycker du om

risken för lottning?

- Jag hoppas vi kan undvika det. Om England slår Sverige med 2-0 får vi slå Paraguay med 2-0. Men det är ett märkligt sätt att separera två lag. Det borde finnas en annan väg. Det skulle vara väldigt illa för båda lagen om det blev så.

Vilket lag har imponerat mest i gruppen?

- Från våra möten med Sverige och England har Sverige imponerat mer. När Sverige använde sig av mittfältet för att spela upp bollen var Sverige bättre än England. Det är bättre balans i det svenska laget.

- Sverige har lite mer variation än bara långa bollar till Zlatan. England kändes mer beroende av Crouch.

- Lampard och Gerrard är fantastiska spelare, men de är för lika. De elva bästa spelarna ger inte alltid det bästa laget. Det är en av de svåraste uppgifterna för en tränare att förklara för spelarna.

63-årige Beenhakkers kontrakt med Soca Warriors går ut efter VM. T&T:s

starke man, Jack Warner, har redan erbjudit en förlängning.

- Jag letar inte efter nya jobb. Jag sitter med min cappuccino och cigarr och dyker det upp något intressant så säger jag förmodligen ja.

Kan du tänka dig att jobba i Sverige?

- Jag vet inte. Det finns bra spelare i Sverige och en bra fotbollskultur.

Du skulle nog bryta det svenska fotbollsmönstret.

- Jag förstår vad du menar. Men det är inte så lätt. Ibland handlar det om att bygga laget utifrån spelarna, i stället för att forma spelarna utifrån laget. Som ett exempel: för mig är Källström en riktigt bra spelare och han borde få mer frihet på planen.

"Släpp Källström fri!"

Holländaren har mer än 40 års erfarenhet som tränare och sportchef i klubbar som Real Madrid, Ajax och Feyenoord och som förbundskapten för Holland, Mexiko och Saudiarabien.

- För mig är det intressant att se hur många av de svenska spelarna som spelar i annorlunda roller eller system i sina klubbar. Det är ingen kritik mot Lars (Lagerbäck) för jag respekterar honom mycket och han gör ett stort jobb, men många av oss andra ser till vad enskilda spelare kan prestera.

- Okej, Källström kan göra mycket för vårt lag offensivt. Bra, då finns den perfekte uppbackningen i Linderoth. Så släpp då Källström fri! I Sverige känns det generellt som att organisationen på planen är viktigare än spelarna, säger Leo Beenhakker.

När flera storlag redan bokat hemresan har Leo Beenhakkers T&T fortfarande chansen. För Sportbladet berättar han om sin syn på kampen i grupp B.

Michael Wagner