Lucky Sven andades ut

FOTBOLL

Sju minuter från att idiotförklaras

1 av 4

NüRNBERG. Såg vi bilden av Svennis huvud på ett fat?

Hörde vi ett "puuuuuh"?

Kan vi säga att Lucky Sven kom undan med blotta förskräckelsen?

Svar ja.

Sju minuter kvar, fortfarande 0-0 mellan det mäktiga England och det lilla coola Trinidad & Tobago, SJU ynkliga minuter från en Svenniskrasch som skulle slagit alla tänkbara rekord i brittisk media.

- Det skulle blivit alla tiders lustmord på Sven, intygar Laptop, en av de ledande Erikssonkritikerna i Drevet.

Nu kan ju inte Svennis få sparken eftersom Drevet redan sett till den saken, men ni fattar ändå hur han skulle ha idiotförklarats efter 0-0 mot ett landslag av spelare från Gillingham, Wrexham, Port Vale, Luton och andra storheter.

Nå, de sena målen av Peter Crouch (83) och Steven Gerrard (90) gav England 2-0 och en biljett till åttondelsfinalen.

De gjorde också att Svennis skjorta inte sitter lika trångt i halsen längre.

Däremot gav de inte en given gruppseger, en man vid namn Fredrik Ljungberg satte stopp för det.

Oj, så svenske Svennis måste ha svurit när Freddie sköt Sveriges segermål!

Det kommer troligen att ge honom begränsat handlingsutrymme i den avslutande matchen mot Sverige.

Måste slåss för livet

Hade gruppsegern varit klar skulle han ha vilat Frank Lampard, Steven Gerrard och Peter Crouch - de tre som har gula kort - i mötet med svenskarna. Han skulle heller inte ha riskerat Wayne Rooney från start.

Men om det nu blir så att Tyskland dagen innan vinner mot Ecuador och tar hem grupp A, då måste England slåss för livet mot Sverige för att slippa tyskarna i åttondelsfinalen. Och det är ju troligt att det blir just så.

I de långa bollarnas förlovade land kan vi nu se fram emot en titelfight mellan två svenskar, Sven-Göran Eriksson och Lars Lagerbäck.

England mot Sverige i ett tjyv- och rackarspel om förstaplatsen i grupp B.

Två lag som är chanslösa i fortsättningen - om de inte ändrar spelsätt.

Åtminstone om man får tro en mycket trovärdig man.

Trinidad-Tobagos förträfflige coach Leo Beenhakker är en av fotbollsvärldens absoluta taktiksnillen - förutom att han är förbannat pricksäker i sina kommentarer - och han har nu med sitt billiga, utdömda spelarmaterial spelat 0-0 mot Sverige och hållt 0-0 mot England i 83 minuter.

Han har ett underfundigt sätt att säga "jag vill inte kritisera mina tränarkollegor, de är fantastiskt duktiga, men..."

Beenhakker menar att både England och Sverige (om de nu går vidare) får väldigt svårt mot de bättre lagen i VM.

För förutsägbara

Både Svennis och Lagerbäck är för förutsägbara och stereotypa.

- Alla vi coacher åker på samma motorväg, men i olika sorters bilar. Jag vill inte ge mina andra tränare kritik, men däremot kan jag bjuda på råd. Alldeles gratis.

Enligt den framgångsrike holländaren saknar både England och Sverige tålamod. Båda lagen spelar tidiga långbollar på Peter Crouch respektive Zlatan Ibrahimovic - och om det inte ger utdelning den första halvtimmen tryter tålamodet och hela spelet faller samman.

- När England till slut förstod att de måste börja spela bollen genom mittfältet blev de genast farligare. Det var märkligt att inte Eriksson kunde utnyttja sina skickliga mittfältare bättre, sa Beenhakker.

Elektrisk stöt

Den engelska uppryckningen på det området sammanföll med Wayne Rooneys inhopp med halvtimmen kvar. Det var som om det gick en elektrisk stöt genom hela Svennis gäng, plötsligt kom nån ner och mötte bollen och kunde spela den vidare efter marken och söka ny position för väggspel. Att plocka bort Owen och sätta in Rooney var som att lyfta ut den trimmade moppen ur garaget och ställa in en Harley-Davidson.

Bara liksom genom sin närvaro gav han England en helt ny status. Rooney är som en frustande tjur nu och han vill naturligtvis starta mot Sverige. Men får han det?

- Jag måste fundera på det, det kanske är dumt att riskera honom så här tidigt i turneringen, sa Svennis i går.

Men det var alltså före Fredrik Ljungbergs svenska segermål.

Om nu Tyskland vinner sin grupp behöver Svennis alla vapen han har för att knäcka Sverige i sista matchen, och då är Rooney definitivt en trolig startman. Det kommer också Lampard och Gerrard att vara, trots att de har gula kort i bagaget.

Men det är aningen för tidigt att spekulera fullt ut i det nu.

Det enda vi vet säkert är att det hördes ett engelskt "puuuuh" över halva Tyskland i går och att Svennis klarade sig med huvudet i behåll ur en av hans fotbollslivs konstigaste matcher. Lättad Sven-Göran Eriksson njuter efter segern som gav England en biljett till åttondelsfinalen. Foto: Getty Images

Peter Wennman