Han är kung i mittens rike

FOTBOLL

Lasse Sandlin: Sveriges bäste regerade med precisa passningar och slit

Foto: Bildbyrån
STILFULLT, KIM! Kim Källström dominerade på det svenska mittfältet mot Finland. Till slut fick finländarna ta i hårt för att få stopp på honom.

GÖTEBORG

Inte mycket vettigt hördes efter 0-0-matchen från förbundskapten Lagerbäck.

Lika lite mål i mun som mål på plan.

Dock tyckte jag mej i den eviga frågan - Kim Källström eller Anders Svensson? - ändå höra en öppning, när Ånge-Lasse plötsligt slutade gäspa och sa:

- Kim OCH Anders? Det är fullt möjligt, vi får väl se...

Utan nämnvärt stöd från mittfältets kanter var Rennes-Kim nu bäste svensk. Hur bra ska han då inte bli om han får Ljungberg och Svensson på varsin kant?

I en match, som egentligen inte betyder någonting och som sen slutar 0-0 mot ett Finland som spelar den bättre fotbollen, får man försöka ta tillvara de få godbitarna, innan man börjar slakta eländet.

Bäst var Kim Källströms magnifika 35-40-metersbollar till den framstörtande Johan Elmander, Kims 100-procentiga slit i samtliga 94 minuter, och Kims ambition att kombinera det enkla med just såna svåra precisionspass som han är ensam om i Sverige att kunna slå.

Kim Källström - i går var han en kung i mitten.

Roligt var också att i backlinjen dels skåda Olof Mellbergs lätta, snabba fötter utan de sega ljumskar som ibland kännetecknar vår lagkapten, dels se hur Erik Edman så snabbt återhämtat sig efter sin skada.

Dubbla nollor - riktigt kul

Kul också att de båda nya målvakterna fick hålla nollan varsin halvlek.

- Det är inte många Nacka-grabbar som får spela ett VM, som Fisksätra-sonen Rami Shaaban i veckan sa över en helsida i lokaltidningen NackaVärmdö-Posten.

Mindre kul då att det nu är fem och en halv timme sedan svenska landslaget senast gjorde ett mål. 328 minuter för att vara exakt.

0-0 mot Finland efter Irland 0-3, Jordanien 0-0

och dessförinnan Saudiarabien 1-1, då Anders Svensson i 32:a minuten så vackert pricksköt 1-0 i målvaktens vänstra kryss.

328 minuter låter som en evighet - men av dessa 328 har Henke bara spelat 80, Zlatan 38 och Ljungberg inte en enda.

Ännu ett bevis på att vi inte klarar oss utan De Tre Stora.

Blir det inga mål får man väl räkna målchanser istället. Elmanders målchanser framförallt.

Så det gjorde vi alla.

Fem sumpade chanser

Lagerbäck, förbundskaptenen:

- Johan var inblandad i tre bra chanser. Normalt gör man ett mål på tre...

Elmander själv, blygsam som alltid (OBS! Ironi...):

- Tre? En hade jag väl?

Själv kom jag upp till fem mer eller mindre klara chanser för denne notoriske målsumpare som ändå måste få beröm för att han själv springer sig till möjligheterna.

DET gjorde nämligen ingen annan.

Markus Rosenberg hamnade mest offside, Christian Wilhelmsson har fått en ovana att stanna upp och stoppa spelet - växelspelet med Marcus Allbäck i 72:a minuten var ett lysande undantag - och första halvlekens högerbreddare Mikael Nilsson vägrade gå framåt överhuvudtaget.

Nilsson bättre - tack vare "Alex"?

Högerbacksproblemet har jag behandlat så många gånger att det känns riktigt ledsamt att få så rätt.

Låt mej bara säga en sak: att Nilsson i andra halvlek lyckades bättre än Alexandersson i första kan möjligen bero på att denne, till skillnad mot "Alex", hade en riktig yttermittfältare framför sig.

Till sist, apropå ett helt annat lag hjärtenära oss VM-bevakare: efter tre raka segrar blev det för Visby IF Gute i bortamatchen mot Enköping, 1-4, efter reduceringsmål i 90:e minuten av Fredda Larsson, "Lasseman"-sonen.

Gute, sjua i div 1 Norra, möter närmast åttan Robertsfors hemma på söndag.

Söndag - men åter vardag på Gutavallen.

Läs mer om landskampen:

Lasse Sandlin