Simon Bank: Ingen slump att de ryker ihop nu - spänningen är större än en vanlig dokusåpa

FOTBOLL

BREMEN

Zlatan skäller på Linderoth, som skäller på Zlatan, medan Ljungberg och Mellberg går en returfajt i omklädningsrummet.

Underbart.

Ett tag fruktade jag att alla var överlyckliga över 0-0.

Fyra år efter the Jam in Japan kom äntligen returmatchen. The Dortmund Disorder. Returen hade mindre publik, men bar samma adrenalinstinna märke.

Kapten Mellberg och superstjärnan Ljungberg har alltså skällt ut varandra, mitt i den heliga Gruppens allra heligaste rum.

" och världsalltets väggar föll till marken.

Nej, de gjorde ju inte det.

Efter ett dygn av ramsor om hur underbart bra Sverige spelade i en VM-match mot Trinidad och Tobago som slutade 0-0 kändes det bara befriande att höra att det finns människor även inuti landslaget som utövar något så omodernt som självkritik.

I går satt Lars Lagerbäck på ett podium i en öst-om-Berlinmuren-stor sal i Bremen och upprepade att Sverige gjort en kanonmatch.

Lagerbäck sa att Sverige haft 26 avslut, vi gjorde alla i denna sal gemensamt vågen inför detta faktum.

Tjugosex avslut!

Det betyder att Sverige, om inget oväntat inträffar, har en jättechans att bli världsmästare.

I och för sig bara i den engelske assistentens dataprogram, men i alla fall.

Nej, inget är förstås svart eller vitt. Som alltid och överallt. Jag håller med Lars Lagerbäck om det mesta; Sverige gjorde, på många sätt, en bra match i lördags. Taktiskt och tekniskt. Men som spelare och ledare måste man kunna ställa sig upp, möta besvikelsen och säga:

- 0-0 var ett skitresultat. Vi spelade okej, mycket var bra, men resultatet är för uselt.

Räcker inte för Leijonborg

Att försvara 0-0 mot T&T är som att hävda att en fint slagen straff i ena hörnet är en kanonstraff, även om målvakten tar straffen. Klen tröst.

Jag köper fortfarande inte snacket om att Kim Källström (eller, ännu dummare, en petning av Anders Svensson) är lösningen på alla Sveriges problem, inklusive Lars Leijonborgs halsmandlar och det där förbannade novembervädret.

Så enkelt var det inte och så enkelt är det inte.

Inte heller har det helt plötsligt, efter åtta år, råkat bli något grundläggande fel på Lagerbäcks sätt att leda ett landslag.

Det som gick fel var att Mellberg/Linderoth slog för många oriktade luftbollar (1-0 till Ljungberg) och att Ljungberg och de andra anfallsstjärnorna inte lyckades bryta igenom till det förlösande målet (1-1 för Mellberg).

Bredden i spelet saknades, även när Sverige spelade mot tio man. Ljungberg fick bollen för sällan, och Erik Edman var rädd att fylla på efter att ha blivit överspelad av Birchall redan efter 20 minuter.

Sverige låg ofta kvar med fyra backar, Zlatan blev stillastående med boll, Henrik Larsson skulle ligga centralt och hota T&T:s backlinje, men hittade aldrig igenom.

Sådana saker.

- Vi satte inte bollen i nät. That"s the way it goes, sa Henrik Larsson och lät som en Wild Strawberries-refräng.

Det är nu åtta månader sedan ett svenskt a-landslag gjorde ett spelmål, de har gjort ett skitresultat i öppningen av ett VM. Att Zlatan, Linderoth, Ljungberg och Mellberg är förbannade, på allt och varandra, är ett sundhetstecken.

Det är, förstås, ingen slump att det är Olof och Fredrik som ryker ihop igen. Spänningsfälten som delar den heliga Gruppen är tydligare än någonsin, det är en underbar dokusåpa att följa.

När ryker egot från Turin ihop med egot från London? Kommer Kim och Anders vänskap att hålla? Vad händer härnäst i kärlekshistorien mellan Hovås-Marcus och Anders? Vem kuppade ut Southampton-Salle? Se allt i nästa avsnitt av Expedition Alexandersson!

Av alla tjurskallar i Sveriges fotbollslandslag (de är 23 stycken) är Mellberg och Ljungberg två av de tjurigaste. Fredrik är marinerad i den vinnaranda som Wenger skapat i Arsenal, Englands grinigaste lag i motgång. Olof är marinerad i" sig själv, han har sedan födseln ett genetiskt fel som gör att han kan offra en arm för att vinna ett finger. Ljungberg är ingen perfekt Grupp-medlem, Mellberg är ingen perfekt kapten - men det är inget problem att de grälar om matchsituationer i omklädningsrummet.

Det är, däremot, ett problem att Sverige spelar 0-0 mot Trinidad.

Läs också:

Simon Bank