Sverige: Du är störst, Henke

FOTBOLL

Populäraste spelaren i landet:”Trevligt, trevligt”

BREMEN

Henrik Larsson är Sveriges överlägset populäraste fotbollsspelare.

– Trevligt, trevligt. Alltid trevligt att få uppskattning, säger Henke när han hör svenska folkets åsikt.

Foto: Storseger Svenska folket har gjort sitt val – Henke är favoriten. Ingen ­annan i landslaget är ens i närheten av lika populär som 34-åringen från Högaborg.

Han har rönt mycket uppskattning i år.

Hyllningarna i Barcelona efter ligasegern och Champions Leaguetiteln som Barca vann efter två avgörande framspelningar av Henke var enorma. Efter sista matchen på Camp Nou höll han tal till de 98 000 på läktarna och hissades av sina lagkompisar i världens bästa klubblag.

Toppbetyg i Barça

Ett lag med superstjärnor som Ronaldinho och Eto’o men när tidningen Mundo Deportivo lät Barça-legendaren Julio Salinas ranka säsongens spelare fick Larsson enda tian i betyg. Före Ronaldinho som bara gavs 9,5.

Då som nu sa Henke:

– Trevligt. Alltid kul att vara uppskattad.

Sifo-undersökning visar hur enormt stor uppskattningen faktiskt är. Henke är nästan tre gånger populärare än Zlatan Ibrahimovic. Faktum är att han är så populär att resten av VM-truppen inte ens kommer upp i hans nivå tillsammans.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck hyllar Henke för att han utöver att vara en väldigt bra spelare också bidrar till kvaliteten i truppen med sin erfarenhet och klokhet.

Före detta förbundskaptenen Tommy Söderberg sa så här när Henke bestämde sig för att flytta hem till Sverige och Helsingborgs IF:

– För Helsingborg blir det samma sak som för landslaget. Man får inte bara fotbollsspelaren Henrik Larsson, man får människan Henrik Larsson som betyder otroligt mycket med sitt sätt att vara. Henke är en sån person att så länge som han spelar fotboll på den här nivån kommer han alltid att ha en bra attityd, säger Tommy Söderberg.

Pratar mer nu

Ledarrollen har dock inte alltid varit självklar.

– Klart att när man blir lite äldre säger man lite mer. I början pratade jag inte så mycket. Det betyder inte att man alltid säger något mycket viktigt. Ibland säger man bara något som känns rätt att någon eller alla får höra, säger Henke.

Han är lågmäld på ett sätt som får andra att lyssna.

– Han bidrar med allting, arbetskapacitet, känsla för mål och rutin. Att bara veta att han är med i gruppen betyder mycket, säger Mattias Jonson.

Vill fortsätta på topp

Henke är framgångsrikare och populärare än någonsin. Just när han bestämt att efter 13 år som utlandsproffs komma hem och varva ned i allsvenskan.

Fast så vill Henke inte se på det. Han kommer hem för att fortsätta spela toppfotboll, även om det till vardags kommer att ske på en något lägre nivå.

– Jag älskar att spela fotboll. Det är något jag vill fortsätta att göra länge till. Jag känner jag kan spela på en hög nivå ett tag till. Det är vad som motiverar mig varje gång jag går ut för att träna.

Åldern vill han heller prata om.

– Jag känner mig inte gammal. Jag är ju inte ens 35 än. För mig är det inget problem. Det är nog mer andra som tänker på min ålder, säger Henrik Larsson.

Stefan Alfelt