Weah kan bli förste fotbollspresidenten

1 av 2 | Foto: Då: Fotbollsspelare. Nu: Presidentkandidat.
FOTBOLL

ROM

Vid första ögonkastet ser det ut som om han vill utnyttja sitt kändisskap för att göra politisk karriär.

Men skulle du vilja bli president i Liberia?

George Weah har goda chanser att bli Liberias president.

Det finns de som är övertygade om att fotboll och politik har mycket gemensamt.

Silvio Berlusconi till exempel. Han äger Milan och har bildat ett parti som heter "Heja Italien". Sedan blev han premiärminister, tack vare sitt kändisskap, sina pengar och italienarnas kärlek till fotboll och dagdrömmeri.

- Fotboll är en bra (politisk) skola. Fotboll kräver individuellt arbete och offervilja, men framförallt förmågan att koordinera sina ansträngningar med andra och spela lagspel, sa Silvio Berlusconi nyligen.

Han sa det för att uppmuntra George Weah, som har ställt upp i presidentvalet i sitt hemland Liberia.

Weah spelade i Milan i fem år.

- Jag hejar på George, fortsatte Berlusconi. Han kommer att göra sitt livs mål i politiken och bli ett proffs på fred. Men hans uppgift är jättesvår.

Silvio Berlusconi älskar att använda fotbollstermer för att beskriva politik. Det är slagkraftigt, men har inte mycket med verkligheten att göra.

Särskilt inte i Liberia, där politiken i första hand handlar om att skapa grundförutsättningarna för demokrati, bekämpa fattigdom, analfabetism och arbetslöshet och försöka undvika att bli mördad under arbetets gång.

Valde bort lyxlivet

Vem, som inte är yrkespolitiker, ger sig frivilligt in på något sådant?

George Weah skulle mycket väl ha kunnat leva en bekymmersfri rikemanstillvaro i Europa. I stället flyttar han tillbaka till sitt hemland och bygger en villa i gyttjan och misären i Monrovia. Liberia är totalförstört efter ett 14 år långt inbördeskrig som avslutades 2003.

Sedan dess har en ineffektiv övergångsregering skött för administrationen, medan invånarna otåligt har väntat på fria val.

Tiotusentals före detta beväpnade rebeller drar runt i landet utan arbete. Våldet kan flamma upp igen, när som helst.

- Jag beundrar Weah, säger Togos landslagstränare Stephen Keshi.

- Precis som jag har han tillbringat många år utomlands. Men sedan har han återvänt till Moder Afrika för att ge tillbaka lite av allt det han fått.

Keshi har lyckats med sin uppgift. Han har mot alla odds fört Togo till VM i Tyskland. Weah är på god väg att bli världens första fotbollspresident. Han har redan vunnit den första valomgången med 29 procent av rösterna. Nu måste han klara en omgång till mot sin huvudmotståndare, den 66-åriga ekonomen Ellen Johnson Sirleaf som fick 20 procent av rösterna.

Hon har lång politik erfarenhet och är respekterad och uppskattad av eliten.

Han vet ingenting om politik, men är älskad och beundrad av hundratusentals liberianer som ser honom som en modell för framgång. Weah är världens mest kända liberian.

Men målet är inte att bli president. Målet är att göra skillnad.

Som ambassadör för Unicef, försökte Weah övertyga Liberias pojksoldater att lämna ifrån sig vapnen och sätta sig på skolbänken. Som president vill han skapa stabilitet och fred och omfördela Liberias resurser.

- Min tidigare karriär är oväsentlig. Det viktiga är att jag vill göra något för mitt folk, säger han.

Rådgivare: Nelson Mandela

Själv verkar han alltså inte se några paralleller mellan fotboll och politik och han får ingen draghjälp av landslaget. Liberia har inte klarat kvalet till VM. Därför tackar han Silvio Berlusconi för hans uppmuntran och

goda råd, men säger att han även har en annan rådgivare: Nelson Mandela.

Den 8 november röstar liberianerna igen. Kanske blir George Weah världens första fotbollspresident. Silvio Berlusconi har lovat att ordna en välgörenhetsmatch med Milan, när George Weah kommer till Rom på statsbesök.

Sitt förflutna springer man inte ifrån i första taget.

VEckans 5 hetaste

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A