Höga böter för Djurgården

FOTBOLL

”Vi kommer att diskutera domen internt”

Djurgårdens SM-guld i fotboll blir dyrt.

På fredagen kom nästa räkning – Svenska fotbollförbundet utdömer 190000 kronor i böter för supportrarnas uppträdande efter matchen mot Örgryte.

– Vi har tagit del av domen och kommer att diskutera den internt. Vi har till den 11 november på oss att överklaga, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson.

Sedan tidigare har ansvariga för Gamla Ullevi gjort klart att räkningen för skadegörelsen kommer att skickas till Djurgården. Notan är inte klar men det kan handla om några hundra tusen kronor.

– Självklart kommer vi att ersätta för skadegörelsen, det har vi skrivit i vår redogörelse till TU (Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott), säger Bosse Andersson.

Djurgårdens 0–0 borta mot Örgryte i måndags säkrade det allsvenska guldet och segerrusiga supportrar sprang in på planen efter slutsignalen. I fjol fick Malmö FF böta 15000 kronor för sina supportrars planinvasion när SM-guldet säkrades.

– Tidigare skiljde vi på olika former av planinvasion och visade förståelse när det inträffade av glädjeskäl. Men då fick vi bakläxa, bland annat av föreningarna själva, säger TU:s ordförande Björn Ahlberg.

Tårgas

I torsdags dömdes AIK till böter på 100000 kronor sedan supportrarna stormat planen i Västerås när det allsvenska avancemanget blev klart. I samband med Djurgårdens SM-guldfirande fanns mer allvarliga incidenter:

– Jämfört med AIK-ärendet så finns det några omständigheter som är väsentligt allvarligare. Det första är att det är fråga om tårgas som har kastats och som har lett till att tre personer fick åka till sjukhus. Tårgasen har mer eller mindre drabbat alla som fanns på arenan. Det tycker vi är allvarligt. Sedan att man har angripit en polisgrupp som kom dit för att lugna ned det hela. Polisen fick skydda sig med pepparspray och de har själva bedömt det som ett upplopp och polisanmält händelsen. Det har gjort att det är väsentligt allvarligare än det tidigare ärendet, säger Ahlberg.

”Vända kultur”

Maxstraffet för planinvasioner är 250000 kronor och med de högre bötesbeloppen blir det viktigare för klubbarna att komma tillrätta med problemet.

– Det handlar om att vända en kultur. Vi har ju erfarenhet från sånt här sedan tidigare och har en planering för söndagsmatchen (hemma mot Elfsborg). Så det är också något vi diskuterar internt, säger Andersson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM