Det blir svårt att blunda för sina egna regler

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Paragrafen fanns inte i fjol, men nu kan de tre korta raderna i § 13 i tävlingsbestämmelsernas Kapitel III, ”Våld mot domare”, komma att avgöra den allsvenska slutstriden.

Även nya lagar och regler är nämligen till för att följas.

Eller som Thomas Jefferson, USA:s tredje president och den som 1776 formulerade sitt lands självständighetsförklaring, valde att uttrycka det:

”Att tillämpa lagarna är viktigare än att skapa dem”.

Själv hade jag faktiskt ingen aning om paragrafen förrän det landade ett antal mejl i min brevlåda torsdag kväll.

Ändå var denna nya våldsparagraf naturligtvis en logisk följd av fjolårets upprepade allvarliga fall av våld mot fotbollsdomare i det svenska seriesystemet.

Femton föremål inkastade på plan ger ”bara” böter, men när en inkastad rökutvecklare träffar en assisterande domare på benet och chockar denne så ska detta givetvis bestraffas – och bestraffas hårt.

Själv tillhör jag dom som anser att striden om medaljer och ära i möjligaste mån ska avgöras ute på plan och inte i styrelserum, men den här gången lär det bli svårt för förbundet att smita undan sina egna nyss instiftade regler.

”...rätt att besluta om högst sex poängs avdrag”, läser jag, vilket innebär att den person som, enligt Järnkaminernas hemsida, fick ”ett hjärnsläpp modell större” under derbyt i måndags nu alltså blir direkt ansvarig för att hans klubb inte blir svenska mästare i år.

Frågan är bara: hur många poäng – ett, två, tre, fyra, fem eller sex poäng... – vågar Fotbollsförbundets tävlingskommitté plocka av Djurgården?

Fotbolls-Sverige kommer med största intresse att följa den fortsatta gången, och en omedelbar behandling av ärendet så att läget, inklusive överklaganden, är fullständigt klart redan till allsvenskans 24:e omgång nästa helg är det minsta man kan begära.

Någon klok man eller kvinna har om lagar sagt, att de ska inte vara fällor att fånga förbrytare i utan fyrtorn som varnar den intet ont anande sjöfararen och räddar från skeppsbrott.

Den här gången har fyrtornen tyvärr inte blinkat tillräckligt varnande ty, oavsett alla andra aspekter, kan jag inte tänka mej att någon supporter i någon församling kan vilja skada sitt eget lag på detta vis.

Förr eller senare skulle det naturligtvis hända att en SM-strid i fotboll avgjordes vid ett skrivbord.

Synd bara att det skulle ske så tidigt och på detta sätt.

Svenska Fotbollförbundet har under året haft en arbetsgrupp i gång under ledning av ordföranden i Västergötlands Fotbollsförbund, Gerhard Sager, som just arbetat med problemet ”våld mot domare.

Rapporten ska bli klar nu i oktober och sedan är det upp till förbundets representantskap att besluta om ytterligare åtgärder.

Om verbala attacker som den 12-åring som bad domaren ”stoppa upp pipan i arslet” (utdrag ur rapporten).

Men nu också om matchfunktionärer som måltavlor för bengaliska eldar.

Lasse Sandlin

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN