Efter bomben – testmatchen genomförs

FOTBOLL

”Tele2 arena är alla stockholmares arena”

Efter gårdagens bombdrama vid Tele2 arena kallade klubbarna, politiker och polisen till gemensam presskonferens.

Kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt kallade incidenten för ”helt oacceptabel”, men förklarade att Djurgårdens testmatch kommer att genomföras.

– Vi accepterar inte några former av hot och våld, säger hon.

I går skulle Djurgården ha anordnat ett ”testevent” på Tele2 arena, där det var tänkt att klubbikoner skulle genomföra den första matchen på Djurgården och Hammarbys nya hemmaplan.

Men matchen ställdes in efter ett bombdrama – och även om både motiv och vilka som låg bakom det är oklart så har Järnkaminerna påpekat att Hammarby ”från officiellt håll har eldat på galningar”.

”Alla stockholmares arena”

I dag kallade representanter för de båda klubbarna, arenabolaget samt kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt till presskonferens.

– Vi ha kommit överens om följande uttalande. Tele2 arena är stockholmarnas arena. hit är alla välkomna, här är alla delaktiga. En plats för glädje, säger Sjöstedt.

– Vi accepterar inte några former av hot och våld. Vi har ett stort ansvar för att stävja det. Vi kommer att arbeta tillsammans för att uppnå vårt gemensamma mål. Tele2 arena är alla stockholmares arena, fortsätter hon och bekräftar att det handlar om en skarpladdad bomb och att brottsrubriceringen är ”försök till mord”.

Man försäkrade även att den kontroversiella testmatchen kommer att genomföras, trots incidenten. Båda klubbarna slog fast att det rör sig om ett ”testevent” och inte någon invigning av arenan.

Sjöstedt: Kan tolkas som hammarbyare

Hammarbys ordförande Kent Hertzell gav sin syn på det pressmeddelande som Bajen Fans skickade ut i samband med att matchen presenterades.

”De eventuella tråkigheter som sker i kölvattnet av Dif:s ogenomtänkta aktion kan vi omöjligt stå till svars för”, skrev man och tillade ”vi uppmanar våra medlemmar att hålla sig inom lagens gränser”.

– Bajen Fans uttalande var olyckligt, men med en ironi som missförstods. Bajen Fans tar avstånd från våld och hot, säger Hertzell och kallar det vidare för ”mindre lyckat”.

Madeleine Sjöstedt avslutade med att förklara att det inte måste handla om att det är hammarbyare som ligger bakom dådet, men att det kan tolkas så och därför är allvarligt.

Detta har hänt i bombdramat

TORSDAGEN

14.30: 3 000 supportrar är på väg till Tele2 Arena för att se en veteranmatch mellan legendarer från Djurgården.

15.00: Säkerhetschefen på Tele2 arena, Michael Englund, hittar en låda där någon skrivit ”Bomb”.

– Vi gjorde ett genomsök och det råkade var jag som hittade den. Den låg väldigt synligt.

17.00: En bombgrupp från polisen bedömer bomben som skarp. Det handlar inte om en attrapp.

19.00: Under flera timmar finkammar polisen arenan efter ytterligare bomber.

24.00: Genomsökningen pågår hela natten. Polisen slutar inte förrän de är helt hundra på att det säkert att släppa in folk.

– Det kan ta upp till ett dygn, säger Johan Jönsén från polisen.

FREDAGEN

Ett möte hålls på morgonen med Djurgården, Hammarby, Stockholms stad, arena­bolaget SGA och polisen.

14.00 samlas de för en presskonferens om läget just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM