Reinfeldt fick sista ordet mot Merkel

Reporter: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Först jublade Tysklands förbundskansler Angela Merkel fyra gånger framför ögonen på Fredrik Reinfeldt.

Men Sveriges statsminister fick sista ordet.

Efter bragdupphämtningen och 4–4 flög han upp från sin stol bredvid Merkel.

– Efter en stund, 3-0, 4-0, började de slappna av och prata om annat. Det blir helt plötsligt den oväntade poängen, säger Reinfeldt till Kanal 5.

Foto: KANAL 5

Sveriges statsminister reste ner till Berlin för att följa Sveriges tuffaste VM–kvalmatch på plats. Gruppfavoriten Tyskland väntade och statsministern såg matchen bredvid tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Och det var Merkel som njöt mest under den första timmen.

I den åttonde minuten gjorde Miroslav Klose 1–0 och efter en kvart satte han 2–0. Efter en knapp timme hade Tyskland 4–0 och Sverige såg ut som ett slaget lag.

Men helt oväntat lyckades det svenska landslaget hämta upp till 4–4. Därmed fick Reinfeldt jubla sist.

– Man sitter ju då med hela den tyska fotbollens ledning omkring sig och delar av den tyska regeringen. Efter en stund, vid 3-0, 4-0, började de slappna av och prata om annat. Det blev ju så, de trodde det var hemma och att det hade vunnit: ”det vore kul om ni får ett tröstmål så att säga”, säger Reinfeldt till Kanal 5.

”Aj, aj, aj, haha”

Sedan visade Kanal 5 rörliga bilder på när Reinfeldt jublade framför ögonen på Merkel, som bjöd på ett skratt.

– Hon är alltså en vänlig själ. Hon är fotbollsintresserad och ni ser. Det där får hon förklara för sina tyska väljare, aj, aj, aj, haha, säger Reinfeldt.

Kanal 5: Var de kaxiga, blev det övermod?

– Ja, men så är det ju. Så hade vi också varit om vi hade varit i ledningen med 4–0: ”hoppas ni får något tröstmål” och sådär.

Reinfeldt tyckte att den här upplevelsen var i samma klass som när Sverige besegrade Holland på Råsunda i EM–kvalet.

– Det blir helt plötsligt den oväntade poängen i VM–kvalet, det här var ju matchen där vi inte hade några förväntningar på oss. Jag var inne i omklädningsrummet och de var en meter längre allihop, säger statsministern.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN