Öster klart för allsvenskan

Av: Per Bohman, Patrik Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Värnamos bragdvändning bakom uppflyttningen

1 av 14

Halmstad behövde tappa poäng hemma mot Värnamo för att Öster skulle bli allsvenskt igen.

Med tre minuter kvar av matchen hade halläningarna en tvåmålsledning och festen såg ut att skjutas upp ännu en gång, men en otrolig vändning senare är Öster klart för allsvenskan.

– Rent spontant kan jag säga att det kommer bli kaos, säger tränaren Roar Hansen till Sportbladet.

Det har i princip varit klart ett längre tag, men nu är matematiken helt på Östers sida.

Med två omgångar kvar kan Halmstad inte längre komma ikapp och Växjö-klubben kommer nästa säsong att spela i allsvenskan för första gången sedan 2006.

– Usch, jag känner mig helt omtumlad. Det är fantastiskt, hade inte räknat med att våra Smålandskollegor skulle fixa grejen. Jag är hemma i Skåne men ska köra upp till grabbarna i kväll. Måste få krama om alla, säger Öster-tränaren Roar Hansen till Sportbladet.

Någon fest finns inte planerad, men Hansen är säker på att det kommer bli en vild kväll.

– Klubben har inte förberett någon fest, för vi ville inte stå där med mössan i hand igen. Rent spontant kan jag säga att det kommer bli kaos.

Osannolik vändning

Halmstad såg länge ut att försena Östers fest ännu en omgång när de fram till den 87:e minuten hade arbetat upp en 2-0-ledning.

Då hände något.

Värnamo, vars skor blev stulna inför matchen, fick en straff som Vladica Zlojutro satte, och allt lossnade för bortalaget.

På övertid följde först ett självmål och sedan det avgörande 3-2-målet från mittfältaren Dzenis Kozica, en bragdvändning som kanske Öster-fansen jublade högst över.

”Det största som har hänt!”

– Man har blivit lite luttrad, vi har ju varit så nära ett tag nu. Jag har nästan skitit i att följa de andras matcher. Jag såg inte på matchen utan fick meddelanden från "Kuno" (Östers sportchef). När han ringde och sa att det var 3-2 var det helt fantastiskt, säger Roar Hansen.

Han berättar att det har varit en ”jävla press” för spelarna med alla dessa uppskjutna firanden.

–  Väldigt välförtjänt för grabbarna att gå upp. Det här är det största som hänt, deklarerar en lyrisk Hansen.

Publicerad: