Ex-presidenten: Sociedad köpte dopning

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Real Sociedad skakas av dopningsrykten.

Förre presidenten Inaki Badiola hävdar att klubben köpte otillåtna preparat till spelarna under sex säsonger.

– De köptes med smutsiga pengar på svarta marknaden, säger Badiola till spanska AS.

Förra månaden inleddes rättegången Operación Puerto-skandalen, ett dopningsnätverk som leddes av doktor Eufemiano Fuentes.

Han har främst kopplats ihop med cyklister, men nu dras La Liga-klubben Real Sociedad in i härvan.

Sparkade två läkare

Förre presidenten Inaki Badiola, som styrde klubben under 2008, hävdar att klubbens läkare tillgodosåg spelarna med otillåtna preparat mellan 2001-2008.

– 2008 valde vår styrelse att sparka läkarna Eduardo Escobar och Antxon Gorrotxategi eftersom de under minst sex säsonger köpte preparat och produkter som klassades som dopning, säger Badiola till spanska tidningen AS.

– De köptes med smutsiga pengar på svarta marknaden. De köpte preparat som var förbjudna. Under min tid som president, 2008-2009, sysslade vi inte med några konstiga medicinska rutiner, vi granskade däremot de sex tidigare åren.

Slutade tvåa i ligan

Inaki Badiola hänvisar till säsongen 2002/2003 när Real Sociedad slutade tvåa i ligan. Ex-presidenten riktar dock inte några anklagelser mot några spelare.

– Vi har inte jagat några spelare och vi vet inte om de genomgick de medicinska rutinerna, säger Badiola.

– Vi vet inte om det är samma substanser som Eufemiano Fuentes administrerade, det enda vi vet är att under den här perioden köptes det preparat som just då inte var tillåtna.

José Luis Astiazaran, som är presidenten för ligaförbundet LFP, styrde klubben under 2001-2005.

– I andra normala land, som till exempel USA, skulle Astiazaran omedelbart bli borttagen från sin post om han befanns skyldig, säger Badiola.

IFK Göteborgs nuvarande sportchef, Håkan Mild, spelade i Real Sociedad 1996-1998. Mjällbys målvakt Mattias Asper tillhörde klubben 2000-2001.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN