Blågult ska lyfta – med rymdträning

Här är uppfinningen som ska ge Elm & Wernbloom ligaguld: ”Jag har träningsvärk i delar av låret som jag inte känt tidigare”

En svensk träningsuppfinning med ursprung i rymden ska bidra till ryskt ­ligaguld i fotboll.

– Jag har träningsvärk i delar av låret som jag ­inte känt av tidigare, ­säger CSKA Moskvas ­Rasmus Elm.

För att astronauter i tyngdlöst tillstånd i rymden skulle kunna träna utvecklade docenten Per Tesch och ortopeden Hans Berg en apparat där ett svänghjul stod för motståndet.

Svänghjulsprincipen finns på svensktillverkade maskinen kBox, som på kort tid nått storklubbarna Juventus, Inter, Dynamo Moskva och Palermo.

I Sverige är Djurgården först av de allsvenska lagen med den nya träningstekniken.

”Ett jäkla motstånd”

Svänghjulet som kan användas vid olika styrke­träningsövningar ger både motstånd på uppvägen (koncentrisk) och på nedvägen (excentrisk träning).

När Sportbladet hälsar på CSKA Moskva under träningslägret i Spanien har den svenska uppfinningen fått sitt genombrott hos den ryska liga­ledaren.

– Tränar man knäböj ger den här maskinen ett jäkla motstånd på nervägen. Ju snabbare man drar i hjulet desto tyngre blir det, säger Pontus Wernbloom.

Rasmus Elm är mycket intresserad av olika träningsalternativ.

Kan den här typen av träning ersätta den tidigare klassiska styrketräningen med vikter och skivstänger?

– Det är svårt att säga, men det här ger bättre individuell anpassning, beroende hur fort man drar. Det går snabbt att reglera motståndet från spelare till spelare eftersom man inte behöver byta en massa vikter, säger Elm.

CSKA:s fys­tränare Paulino Granero:

– Den här träningsprincipen och maskinen fungerar lika bra för hård styrketräning som rehabträning för spelare som är på väg tillbaka efter skada. Förhoppningsvis bidrar den till att göra våra spelare starkare och mer skadefria under våren i jakten på serie­segern i Ryssland.

Samlar all data

Granero har till träningsmaskinen kBox kopplat en avläsare som samlar all träningsdata i ett program och dator kallad SmartCoach, även den med ursprung från ett svenskt samarbete.

– Men den kan jag följa hur varje spelare klarar sina övningar och vilka resultat de uppnår. Ett band på armen läser av vilken spelare som utför övningarna, säger Granero. Med den här utrustningen behöver jag varken gå runt och ändra på vikter eller anteckna vad varje spelare gör. Det gör mitt jobb enklare.

Så fungerar rymdträningen

När astronauter befinner sig i tyngdlöst tillstånd längre perioder förtvinar musklerna och skelettet kalkas ur. Eftersom situationen är tyngdlös går det inte att träna med tyngder i vanlig bemärkelse. Per Tesch och Hans Bergs svänghjulsredskap har fått bidrag från Nasa och den europeiska rymdorganisationen, ESA, har satsat på den svenska tekniken som sedan några år tillbaka på allvar har börjat göra sitt intåg inom elitfotbollen hos klubbar runtom i Europa.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN