Åge Hareide

”Laget har hållit i bollen för mycket”

Av: 

Stefan Alfelt

FOTBOLL

Sportbladet ställde Helsingborgs nya tränarduo mot väggen – deras första löfte var ett rakare anfallsspel

HELSINGBORG. Det brinner i mästarlaget HIF.

En eld som ska rensa bort gammalt skräp och skapa grogrund för en ny framgångsera.

Nya tränarparet Åge Hareide och Stefan Schwarz är nog det mest kompromisslösa som någonsin jobbat ihop i svensk fotboll. Deras mål är att få HIF-spelarna att brinna, springa och vinna.

– Matcherna är min narkotika, säger Åge Hareide.

Stefan Schwarz drog verkar mer vara en totalinhalering av allt som överhuvudtaget har att göra med hur man ska vinna matcher i fotboll.

Som spelare var båda kompromisslösa och stenhårda. Egenskaper de tagit med sig som tränare. När de förenades i HIF efter de snabba turerna då först P-O Ljung sparkades och succétränaren Conny Karlsson avgick var det första gången som de träffades.

Hur ser ni på läget ni kommer in i? Klubben har varit extremt framgångsrik och så blir det turbulent. Är det en bra situation att komma in i?

ÅH: – Nej, det är det väl inte. Helsingborg hade redan bestämt sig för att ta in Stefan och när de vände sig till mig var det för att de visste att jag hade erfarenhet av föreningen.

För din del, Åge, är det hösten ut eller kan det bli en fortsättning?

ÅH: – I utgångsläget är det hösten ut men vad som händer i fotboll vet man aldrig.

Hur ser er prioritering ut? I allsvenskan verkar det rätt hopplöst för er att försvara guldet. Är det Champions Leaguekvalet som gäller?

ÅH: – Med en bra allsvensk placering kan vi säkra kval till Europa nästa år. Om vi bortser från Elfsborg som har stuckit iväg måste vi kämpa för det. Kvalet till Europa är kryddan.

Ni fick en bra lottning mot The New Saints i Wales.

ÅH: – Jättebra.

SS: – Det gäller att visa respekt men det är klart att det kunde ha varit en värre lottning.

Kan det ligga en fara i att fokus ligger så mycket på Champions League?

ÅH: – Det är mest omgivningen som fokuserar på det. Vi måste fokusera på nästa match. Nästa träning. Nu bygger vi upp oss för matchen mot ett väl organiserat Gefle för att använda de allsvenska matcherna som en bra övning till vi ska ut och spela i Europa. Internationella matcher handlar mycket om tålamod och disciplin.

Förra gången HIF gick in i Champions League var det en satsning med många inköpta spelare. Den här gången blir det väl de spelare ni har?

ÅH: – Det vet vi inte. Förste augusti öppnar fönstret och vi måste pressa på till dess. Champions League är jättesvårt men Europa League kan vara lika bra för oss.

Kommer ni att ha önskemål om att spetsa till truppen?

ÅH: – Vi får vänta och se vad som händer i matcherna som väntar. Det är ganska långt till förste augusti. Det är väldigt viktigt att ge förtroende till de som är här nu, men vi måste korrigera en del i spelet för att kunna lyckas internationellt.

Mot danska mästarna Nordsjälland spelade ni ett rakare anfallsspel än HIF gjort tidigare i år.

ÅH: – Stefan och jag har sett att det har varit ett litet problem att Helsingborg har hållit i bollen för mycket. Vi vill anfalla snabbt och styra spelet bakifrån lite rakare för att utnyttja löpningarna som kommer.

SS: – Så fort det är oorganisation hos motståndarna måste det gå snabbt. Det är då det finns möjligheter. Då måste man ha klara tankar och tydlighet.

Just nu pågår en debatt om de som är bäst, Spanien, håller bollen alldeles för länge. Det spanska spelet, en utnötningstaktik.

ÅH: – Ja, men det finns faktiskt forskning som visar att när du har slagit mer än tio passningar inom laget så är motståndaren oorganiserad. Håll i, håll i, håll i. När du får till så många förflyttningar bryts organisationen isär och du får luckor mellan yttre och centrala mittfältare.

Men ni går ändå ifrån det spelet?

ÅH: – Ja, därför att vi möter mer zonspelande lag som står väldigt bra. För att hitta de ytor som är nödvändiga måste vi direkt utnyttja när de är oorganiserade. Real Madrid som är defensivt väl organiserat utnyttjar varje övergång direkt. Barcelona gör det någon gång, någon gång inte.

Mycket har varit bra med HIF i år frånsett en viktig detalj – målskyttet. Då tittar man automatiskt på spelare och säger att anfallarna inte är bra nog. Har de inte varit det eller har det varit något i spelet som varit fel?

ÅH: – Vi måste utnyttja lägen bättre. Komma oftare till chanser. Jobba med självförtroende för anfallarna så att de får en säkerhet i att göra mål. Jag vet att Thomas Sörum har mål i sig. Jag har sett det i Norge.

Vad visste ni två om varandra tidigare?

ÅH: – Jag visste mycket om Stefan som spelare.

SS: – Jag visste mycket om Åge som tränare. Fantastiska referenser för allt han har gjort. Alltid med ett stort engagemang. Drar med sig människor på ett positivt sätt och kräver mycket. Av sig själv och andra. Alla ska bidra. En tydlighet som spelare gillar.

Det har varit en ovanlig turordning, först kom andretränaren och sedan huvudtränaren. Hade du, Åge, valt Stefan som hjälptränare om du fått välja fritt?

ÅH: – Med Stefans erfarenhet av alla de tränare han haft måste han ha lärt mycket. Det såg du också på hur han agerade på planen med disciplin, ordning, skicklighet. Han kan överföra det till våra spelare och jag tror att de kommer att ha mycket nytta av att lyssna på Stefan.

ÅH: – Ett stort problem i Norden är att vi har många ungdomar som är lika bra som resten av Europas men sedan händer något när de kommer upp och spelar seriefotboll i Sveriges, Norges och Danmarks högsta ligor. De är inte bra nog och därför tappar de unga talangerna mot talangerna som får spela i Tyskland, Spanien, Italien, England och som varje dag måste prestera på 100 procent eftersom de möter spelare på en betydligt högre nivå och spelar betydligt fler matcher per år.

Varför bytte du, Stefan, från agent till tränare?

SS: – Agentyrket passade bra när barnen var små. Man var involverad i fotbollen men bara borta några dagar då och då. Jag har alltid brunnit för tränaryrket och har fått förfrågningar tidigare från Europa och andra världsdelar men det har varit för tidigt. Nu känns det helt rätt. HIF är en bra klubb att vara i med vad de står för.

Du är extremt förknippad med Malmö FF. Många ser det här som konstigt.

SS: – Jag tycker inte att det är så himla konstigt. Jag är uppväxt i Malmö och har spelat för Malmö. Vunnit med MFF. Självklart är det en del av mig men jag hoppas nu som ledare i HIF att jag vinner lika mycket eller mer än jag gjorde i Malmö. I de klubbar jag varit i har jag alltid satsat hundra procent. Jag ser det som en styrka att vara professionell och inte bara tänka med hjärtat.

Din beskrivning av Stefan som spelare passar väl in bra på dig själv också, Åge?

ÅH: – Jo, det gör den nog. Ofta är det spelare som alltid gav hundra procent både på träning och i matcher som blir tränare. De som brinner mest för fotbollen. De som verkligen vill vinna. Varför skulle Stefan Schwarz, som upplevt så mycket, annars vilja bli tränare om det inte är för att han brinner och har lusten?

Varför blir er typ av spelare oftare bra tränare än de kreativa som gör fantastiska saker på planen utan att knappt ens veta varför eller hur de gör det?

ÅH: – Lag är mer beroende av dessa spelare än de är av laget. De är konstnärstyper och frågan är hur mycket konstnär man kan vara när man ska vara en ledare? Då är det regler som gäller. Annars går det fel.

Du, Stefan, har varit runt i en massa länder som spelare. Vilken fotbollsfilosofi har du?

SS: – Fotboll i dag handlar väldigt mycket om omställningar. Lagen är bra organiserade, centrerar mycket. När ett lag tappar boll blir det ofta matchavgörande. Finns en chans ska det gå undan. Målsättningen när man spelar fotboll är att komma till avslut. Då gäller det att utnyttja när motståndarna är oorganiserade.

Det verkar som ni främst vill få upp ett högre tempo i spelet?

ÅH: – En mittback som står med bollen stoppar all rörelse i laget. Sätter du igång bollen, sätter du igång rörelsen. Större möjligheter ges om bollen spelas fort. Bollen ska användas till att flytta motståndarna så att man kan bryta igenom. Vi ska inte rulla runt bara för att rulla runt utan för att hitta möjligheten till genombrott. Generellt sett har nordiska lag för lågt bolltempo.

SS: – Om man vill spela bra fotboll krävs att man gör många maxlöpningar ofta.

ÅH: – Det är skillnaden på fotbollen i dag och för tio år sedan. Att man gör många fler högintensitetslöpningar.

Ni har inte fått mycket tid, hinner ni sätta er prägel på HIF?

ÅH: – Vi hoppas få till fler löpningar utan boll, ett rakare spel. Detaljer som rättas till, men mycket var bra här innan.

Är det organisationen i laget ni håller på med främst före utveckling av individuella spelare?

ÅH: – Stefan och jag ska sätta oss med varje spelare och lägga upp en utvecklingsplan för det tekniska, taktiska och fysiska. Det blir Stefans uppgift att göra individuella analyser efter matcherna. Kan vi göra varje spelare tio procent bättre blir laget mycket bättre.

Ska du slipa till Mattias Lindströms glidtacklingar, Stefan?

SS: – Ha, ha. Nej, de är redan ganska vassa. Men det är alltid viktigt att få feedback, information och motivation. Vi kan ge dem verktygen men har man inga spelare som brinner är det svårt.

Ni kommer in efter att klubben vunnit fem raka titlar i ett läge där ni i princip redan är avsågade från chansen att försvara den viktigaste, allsvenskan. Märks det i truppen eller finns det en tro att Elfsborg går att komma i kapp?

SS: – Vi kan bara påverka det vi gör med en bra prestation i varje match. Utveckla spelarna. Utveckla laget. Vinna våra matcher. Vad som händer i Elfsborg vet vi inte.

ÅH: – Vi får inte se på det som att om vi misslyckas i Champions League så är allt misslyckat och kasst. Fotboll utvecklas dag för dag. Håll fokus på att göra just den här dagen till en bra dag.

SS: – Man måste ha en vinnarattityd oavsett vad man gör. Om det är träning eller match. Det ska luktas i omklädningsrummet. Det ska luktas i väggarna.

ÅH: – Det är jätteviktigt att tänka så. När du har vunnit något är det egentligen över på en sekund. Man jublar och sedan är det över. Vägen till titeln är det spelarna lär sig något av. Man kan förlora en match och då måste man fokusera på att bli bättre nästa gång. Vi ska lära spelare att tänka långsiktigt men agera kortsiktigt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åge Hareide

Stefan Schwarz

Allsvenskan i fotboll

Helsingborgs IF

IF Elfsborg

Malmö FF