SANDLIN: Topplagen får se upp – Djurgården har släppt handbromsen nu

FOTBOLL

Nu har Djurgården släppt handbromsen och med nytt blod, både längst fram och längst bak, så får ­lagen i toppen se upp.

1–0 i Sundsvall innebär att Djurgården passerar både Sundsvall och Kalmar, och närmast är det de båda östgötalagen Norrköping och Åtvidaberg att jaga.

Så utspelat som Sundsvall var under första halvlek har medelpadingarna inte varit tidigare i år. Det var rena Barça-siffrorna i spelinnehavsprocent: 66–34. På bortaplan!

– Vi var riktigt, riktigt dåliga i första, sa Sundsvalls Sören Åkeby.

Själv säger jag: det berodde bara på att Djurgården var så bra.

På den snabba bollförflyttningen i backlinjen, på det djup som spelmotorn Daniel Sjölund fick ta utan att någon störde honom, på 17-årige Simon Tibblings distinkta passningar och mogna spelsinne, på James Keenes eviga löpande och på nye Erton Fejzullahus förmåga att ta emot boll, att vända bort försvarare och att direktskarva på medspelare i fart.

13 raka utan förlust

Problemet var ju bara det gamla vanliga: bollen ville inte­ in i mål. Fejzullahus sköt till exempel två gånger, lamt. Men som djurgårdstränaren Magnus Pehrsson konstaterade:

– Det var sämsta foten…

Fortfarande har Djurgården 36 poäng att spela om, men det är ändå inte realistiskt tro att laget ska nå allra högst. Djurgården får nöja sig med att stöka till ritningarna för lagen man ska plocka; det ena efter det andra.

Det finns två sätt att se på måndagens 1–0 mot Sundsvall.

4 Det första: att kryssförbannelsen är borta för denna gång och att man tog årets första bortaseger.

4 Det andra, det som Magnus Pehrsson hellre väljer: ”Att vi förlänger vår svit av matcher utan förlust.”

Djurgården har nu 13 raka utan förlust – tre segrar och tio oavgjorda – sedan man senast föll, 3–4 mot Mjällby borta 20 april.

Till sist en beröringspunkt Sundsvall–Stockholm som radiosportens Christer Jonasson berättade.

Riskabelt att invitera stockholmare

Hösten 1891, samma år som Djurgårdens IF bildades, kom en annan stockholmare till Sundsvall: författaren August Strindberg på flykt undan rättvisan.

Hustrun Siri von Essen hade hotat anmäla honom för misshandel, så Strindberg tänkte dra till Amerika. Dock inte via Göteborg utan via Trondheim. På tåget dit ångrade han sig i höjd med Östersund och vände tillbaka till Sundsvall för att besöka vännen sågverkspatron Magnus Forsell vid Ortvikens bruk.

I tre veckor vistades Strindberg på herrgården i Ortviken. Inkognito för att undvika polisen.

När Forsell fick för sig att invitera andra träpatroner till middagarna blev Strindberg både ledsen och förbannad, och han lär ha sagt:

– Drar du hit gäster för att förevisa mej, så ser du jävlar i min själ inte mej vidare vid ditt bord.

Det var alltså redan då riskabelt att invitera stockholmare till Sundsvall.

ARTIKELN HANDLAR OM