Herrlandslaget i fotboll

Söderberg: ”Hur kan det förfölja honom?”

Av: 

Kristopher Karlsson

Tommy Söderberg.

Tommy Söderberg.

Foto: BILDBYRÅN

FOTBOLL

Henok Goitom hävdar att en intervju från 2006 – där han efter en förlust med U21-landslaget varit kritisk mot spelstilen – förföljt honom under karriären.

AIK-stjärnan menar att intervjun skadat hans A-landslagschanser under åren.

– Sådant där kan man inte gå och bära på. Det hoppas jag att Henok förstår, säger dåvarande U21-förbundskaptenen Tommy Söderberg till Sportbladet.

AIK-profilen Henok Goitom har i ett inlägg på Facebook riktat hård kritik mot det svenska landslaget.

Goitom, som inte fått representera A-landslaget under sina år som fotbollsproffs, menar att en intervju efter en U21-förlust mot Serbien 2006 legat honom i fatet vad gäller chanserna till landslagsspel.

Jag har rötter från Afrika där vi säger råa sanningen till varandra och dum som jag är (ironi) säger jag "vi spelade för defensivt. Jag var 20 år!!! Inte visste jag att det uttalandet betydde att man gick emot tränarna. Allt jag sa var bara sanningen och vissa uppfattade det som att man skyllde på tränarna vilket inte var min intention. Den intervjun skulle komma att förfölja mig under hela min karriär”, skrev Goitom bland annat.

Efterlyser kritik

Tommy Söderberg var assisterande förbundskapten när Sverige förlorade det där returmötet i en playoff till U21-EM mot serberna.

– Jag upplevde inte att att han var kritisk. Sedan är det upp till var och en att säga vad man vill. Det har vi alltid uppmanat spelare att göra. Jag förstår inte hur det skulle ha kunnat ligga honom i fatet. Kritik är ett tecken på engagemang, och att man vill uträtta något. Hur kan det förfölja honom?

Tror du att Lars Lagerbäck kan ha tvekat att ta ut Goitom i A-landslaget på grund av den kritiken?

– Varför skulle han ha tvekat? Sådant där kan man inte gå och bära på. Det hoppas jag att Henok förstår, att det är bra att uttrycka sig. En sådan kommentar är ett tecken på att man vill förbättra något.

Hyllar Goitom

Borde Goitom ha fått chansen i A-landslaget?

– Sådant ska jag inte uttala mig om. Man ska ha sett honom i Spanien för att kunna svara på den frågan och det har jag inte gjort.

Hur var det att träna Goitom?

– När han kom in till U21-landslaget var det ett otroligt positivt tillskott. Han har gjort en otroligt bra resa. Han är en bra spelare och en bra ledare i AIK i dag.

Sportbladet har sökt Jörgen Lennartsson, som tillsammans med Söderberg tränade U21-landslaget 2006.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll