Bartons utförliga analys av Neymar

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Skrev 6 400 tecken långt blogginlägg om brassen

Han har totalsågat Neymar och kallat brassen för "kattpiss".

Nu har Joey Barton skrivit ett utförligt blogginlägg där han analyserar Barcelonas nya stjärnvärvning.

”Jag börjar förstå hajpen, men han är långt ifrån Messis och Ronaldos nivå”, skriver engelsmannen.

Det var i samband med en träningsmatch mellan Brasilien och Ryssland tidigare i år som Marseilles rubrikmakare Joey Barton gick till frän attack mot Neymar.

"Han är fotbollens Justin Bieber. Fantastisk på Youtube. Kattpiss i verkligheten", skrev han på sin twitter.

Och det var inte första gången som Barton ifrågasatte den brasilianske talangen. Redan några veckor tidigare, efter att England slagit brassarna med 2-1 i en träningsmatch, kallade han honom för en "överskattad spelare".

Hånen fick stor spridning i internationella medier och Thiago Silva – som också han kritiserades av Barton – red ut till försvar för sin kollega.

– Vad vet han (Barton) om brasiliansk fotboll? undrade PSG-stjärnan.

Nu, nästan ett halvår efter sågingen, känner sig Barton tvungen att reda ut begreppen. Detta sedan Neymar gjort stor succé i Confederations cup häromveckan.

”Orimligt”

”Först och främst, låt oss backa bandet så att jag kan bena ut mina tankar i mer än 140 twitter-tecken. Att jämföra honom (Neymar) med världens bästa trots att han aldrig hade satt sin fot i Europeisk fotboll var absurt. Förra säsongen spelade han i brasilianska Serie A och visst, ligan har fostrat några av historiens stora, men samtliga har flyttat till Europa för att mäta sina krafter med den absoluta världseliten. ///.../// Mot den bakgrunden kunde jag inte köpa allt snack om att han var 'nästa Pelé'. Det kändes bara orimligt", skriver Barton.

Han berättar sedan att han för några veckor sedan hade en "intensiv" debatt om Neymar med sin kompis. Efter brassens succé i Confederations cup grävde kompisen fram utförlig statistik för att bevisa Neymars storhet.

”Visat ljusglimtar”

Barton har nu analyserat statistiken noggrant, vilket han redogör för i sitt blogginlägg, och nu kommit fram till att 21-åringen visst har potential att bli en världens bästa.

”Alla data talar till Neymars fördel och har fått mig att förstå hajpen kring honom. Det är uppenbart att han har haft stor framgång i Brasilien och även om man kan argumentera för att den brasilianska ligan håller låg nivå jämfört med Champions League, så visar siffrorna att Neymar hållit en klart överlägsen nivå i den ligan.”, skriver Barton.

Han "förstår" hajpen, men "köper" den inte.

"Neymar har visat ljusglimtar i Confederations cup, men av det jag har sett så är han inte i närheten av Messis eller Ronaldos nivå. Även om statistiken till viss del motiverar alla de rubriker som omgärdar honom så måste han – i mina ögon – bevisa sig i Barceloa-tröjan och i Europa. Innan dess är jag inte övertygad."

Läs det 6 400 tecken långa blogginlägget här! (OBS! Extern länk.)

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.