Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson: ”Zlatan får ringa till mig”

avMichael Wagner

Zlatan Ibrahimovic, 36, öppnade dörren till landslaget.

Förbundskaptenen Janne Andersson noterade det, men menar att så mycket egentligen inte förändrats:

– Zlatan är jättevälkommen att höra av sig direkt till mig, precis som alla andra som har tackat nej.

Det var för två veckor sedan som Zlatan Ibrahimovic, 36, öppnade dörren för landslagsspel igen. Manchester United-anfallaren var i Stockholm för att inviga en padelhall och fick frågor om sin inställning till att spela i landslaget igen.

Ibrahimovic pensionerade sig i Blågult efter uttåget från EM i Frankrike mot Belgien sommaren 2016.

1 av 2 | Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYR N

Saknar landslaget

– Jag saknar landslaget, när man väl spelat 20 år och inte är med utan ser de andra spela är det svårt. Man vill spela i landslaget och klubblaget. De har gjort det bra. Men det är svårt överhuvudtaget när man inte spelar och ser andra spela, sa han till Sportbladet.

Förbundskaptenen Janne Andersson, som under torsdagsförmiddagen presenterade landslagstruppen, det var de förväntade namnen, inför landskamperna mot Chile (h) och Rumänien (b), kommenterade Ibrahimovics utspel.

– Det är bra med alla spelare som längtar efter att spela i svenska landslaget, men det ändrar inget i sakfrågan för mig. Den handlar ju om vad jag själv har pratat med Zlatan om tidigare. Vad det skrivs och spekuleras kring följer jag väldigt lite.

VM sista chansen

Under tisdagskvällen slogs Manchester United ut från Champions League. Spel i VM i Ryssland i sommar är med stor sannolikhet sista chansen för Zlatan Ibrahimovic att delta i ett stort internationellt mästerskap.

Hur aktuellt är det för dig att ta ett snack med Zlatan?

– För mig är läget precis samma som tidigare, precis som med Pontus Wernbloom och andra som tackat nej till landslagsspel. Ändrar dom sin uppfattning så utgår jag från att de hör av sig till mig, säger Janne Andersson.

– Vill Zlatan eller någon annan som sagt nej tidigare vara med igen så är de jättevälkomna att ringa mig, säger förbundskaptenen.

När Sportbladet ställde frågan för två veckor sedan ”Vill du se Zlatan i VM?” svarade 52 procent ja och 48 procent nej av över hela 33 000 läsare som tyckte till. 

Inte trött på Zlatanfrågorna

När Janne Andersson var klar med presentationen av truppen till landskamperna och genomfört ett antal individuella intervjuer resonerade han en längre stund kring situationen och intresset runt Ibrahimovic med Sportbladet och Expressen.

Hur trött är du på Zlatanfrågan?

– Jag är inte ett dugg trött på den. Jag hoppas inte att det uppfattas så, för det är jag inte. Det är en högst relevant fråga. Men jag kan inte svara på annorlunda sätt. Ändras något så utgår jag från att man (Zlatan) hör av sig till mig. 

För att Zlatan Ibrahimovic ska bli aktuell för landslagsspel så måste han dock komma tillbaka i spel i klubblaget Manchester United först. Något som både han själv och Janne Andersson påpekat.

Ibrahimovic gjorde sin senaste match 26 december men fick problem med sin tidigare korsbandsskada efter en återkomst som då hade innefattat sju matcher.

Kände du någonstans ändå ett ”Wow, han, som för inte så länge sedan var en av världens bästa spelare, vill vara med i landslaget igen”?

– Skulle det vara så så tar jag det då. Men jag går inte och funderar på det sättet. Jag är dålig på att både fantisera och drömma, säger Janne Andersson med ett brett leende.

Skulle det vara svårare att ha en karaktär och spelartyp som Zlatan Ibrahimovic i dagens landslag eftersom ni spelar annorlunda och ställer större krav på defensivt arbete av anfallarna?

– Nu spekulerar vi igen, haha. 

– Min grund är att vi spelar på ett sätt. På samma sätt som när Albin (Ekdal) inte är med så får någon annan kliva in och ta den rollen. Har man en tydlig rollfördelning så kan Oscar Hiljemark och Alexander Fransson gå in och spela där då. Fotboll är ett lagspel.

Måste acceptera landslagets idéer

– De spelarna man tar ut ska kunna gå in och ta en roll. 

Som att ta de defensiva jobbet så som Ola Toivonen och Marcus Berg gör?

– Ja, eller som John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Christoffer Nyman eller de som spelat gjort. För mig har det inget med Zlatanfrågan att göra. En definitiv styrka i vårt spel är att vi har fått ihop det väldigt bra som ett lag. 

– Grunden är att vi alla ska ställa upp på samma idé. Vi måste vara överens om hur vi vill spela och även hur vi vill ha det runt omkring. Att vi ska ha det bra tillsammans, det är också en viktig del, säger Janne Andersson.

Landslagschefen Lasse Richt har en bra relation privat med Zlatan Ibrahimovic och kan givetvis landslaget under den nuvarande ledningen utan och innan och säger om att få en eventuellt återkommande Ibrahimovic att acceptera spelidé och regler vid sidan om.

– För mig är det vad ledarskap handlar om och Janne Andersson är en otroligt bra ledare.

– Det var Erik Hamrén, Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck också, så att jag är tydlig på den punkten.

Kan du vara en brygga mellan Janne Andersson och Zlatan?

– Jag tror inte att det behövs några bryggor.

– Låt oss se om och när Zlatan kommer tillbaka i spel överhuvud taget först, säger Richt.

1 av 2