Märkliga presidentvalet i Egypten – flera röster på storstjärnan

Foto: MICHELE LIMINA / AFP

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Liverpool-stjärnan Mohamed Salah är omåttligt populär i hemlandet Egypten.

Till och med så pass populär att flera egyptier röstade på fotbollsspelaren i landets presidentval förra veckan.

Salah får däremot fortsätta att koncentrera sig på fotbollen ett tag till – då han fick se sig besegrad av Abdel-Fattah Al-Sisi i omröstningen.

Mohamed Salah gjorde det avgörande målet när det egyptiska landslaget vann mot Kongo i VM-kvalet i oktober 2017, och såg därmed till att Egypten tog sig till sitt första världsmästerskap sedan 1990.

Liverpool-mittfältaren har målats upp som en landsfader efter framgångarna i både landslaget och klubblaget, och det yttersta beviset på Salahs popularitet i hemlandet kom i veckans presidentval.

Enligt The Economist gjorde drygt 25 miljoner människor sin röst hörd i valet – endast 42 procent av alla röstberättigade i landet. Det låga deltagandet beror på att många är missnöjda med att det inte riktigt fanns någon given motståndarkandidat till presidenten Abdel-Fattah Al-Sisi.

Presidenten omvald

Som en protest mot det som många upplevde vara ett riggat presidentval valde drygt en miljon egyptier att rösta blankt. Vissa uppges även ha strykt namnen på Abdel-Fattah Al-Sisi och hans motståndare Moussa Mustafa Moussa för att i stället skriva in Mohamed Salahs namn.

Ett fullständigt valresultat har inte presenterats ännu, men det står klart att president Abdel-Fattah Al-Sisi kommer att bli omvald efter att ha fått cirka 92 procent av rösterna, enligt den första rösträkningen.

Mohamed Salah får med andra ord fortsätta att fokusera på sin fotboll – än så länge i alla fall.

PL-jättarnas klubbmärken – därför ser de ut som de gör 01:03
ARTIKELN HANDLAR OM