Nykomlingarna slår ur underläge

IFK Kalmars Elin Bergqvist.
IFK Kalmars Elin Bergqvist.

Efter tre år i elitettan tog Kalmar steget upp till allsvenskan.

Men varken experter, spelare eller ledare tror på nykomlingarna.

– Jag tror att det är en fördel för oss, säger backen Elin Bergqvist.

IFK Kalmar vann kampen mot AIK om andraplatsen i elitettan förra året och tog därmed klivet upp till allsvenskan. På söndag gör laget sin första match i fotbollens finrum i bortamötet mot Piteå.

– Man är bara sugen nu och vill att det ska börja. Man känner verkligen den här premiärstämning och det är riktigt härligt, säger mittbacken Elin Bergqvist till Sportbladet.

”Vi har haft riktigt bra fart”

Jonas Walfridsson, som varit tränare i IFK sedan säsongen 2014, är en av få tränare i damallsvenskan som inte är ny med huvudansvaret. Trots sin erfarenhet som huvudtränare är förutsättningarna annorlunda inför den här säsongen.
– Det ska bli spännande och det känns som att man växer in i den här kostymen också successivt. Det känns som att vi blir bättre och bättre på planen och det känns som att vi börjar inse vad som krävs mer mentalt också, säger han.

Kalmar har under våren förberett sig med bland annat två matcher mot de allsvenska konkurrenterna Vittsjö och Kristianstad. (Vittsjö 1–1, KDFF 4–1). Trots det fanns mycket positivt att ta med sig.
– De senaste två veckorna tycker jag att vi har haft riktigt bra fart på saker och ting och jag tycker att vi gjorde en väldigt bra match nere i Vittsjö. Vi gör en bra match spelmässigt mot Kristianstad också så att det känns som att vi kommer närmre och närmre, säger Walfridsson.

”Målsättningen är att etablera oss”

De senaste åren har Kalmar varit vana vid att dominera matcher i elitettan men i år kommer förutsättningarna att bli annorlunda, enligt Walfridsson.
– Många har en bild av oss sedan tidigare att vi har jobbat väldigt länge i samma system och så vidare, i år har vi valt att bli mer taktiskt flexibla. Det tror jag kommer att vara en jättenyckel för oss. Jag tror att vi måste kunna forma oss efter lagen i allsvenskan bättre, säger han.

– Samtidigt har vi gjort bra värvningar, förstärkt med spelare som har rutin och erfarenhet. Vi har två målvakter som varit med och spelat allsvensk fotboll och varit med i en konkurrenssituation i allsvenskan, vi har tagit in Ifeoma (Dieke, skotsk landslagsspelare) som har mycket erfarenhet av allsvenskan och sedan lite spets från utlandet.

Med det nya taktiska upplägget och nyförvärven hoppas Waldfridsson att Kalmar ska kunna bli ett allsvenskt lag även nästa år.

– Vi har ju målsättningen att etablera oss i allsvenskan men sen vad det innebär placeringsmässigt har vi inte pratat om egentligen. Men vi känner väl att vi är här för att verkligen överraska och känna att vi kan etablera oss på ett bra sätt. Vi ser inte det här som en ettårig process utan vi ser det här som en process som vi vill ha över en längre tid.

Ni ska alltså bli kvar?

– Ja, det är verkligen det som är målet. Och målet ska vara att ha fått med sig nya grejer som gör att vi kan ta ytterligare steg för framtiden.

”Vad de säger tar jag inte så hårt på”

Oddsen talar emot Kalmar. I omröstningen under måndagens upptaktsträff röstade experter, spelare och tränare att Kalmar blir ett av de lag som får det tuffast att hålla sig kvar i högsta serien. Men Walfridsson tar det med ro.
– Jag satt och tittade på de senaste två årens omröstning i det här rummet med ungefär samma människor antar jag, då har man röstat Rosengård som vinnare två år och de har inte blivit det. De har röstat att Hammarby skulle åka ur och att Kvarnseden skulle åka ur året innan dess så att ingenting har stämt. Så vad den här gruppen säger tar jag inte så hårt på faktiskt.

Att slå ur underläge är också något som passar nykomlingarna från östra Småland, menar Elin Bergqvist.

– Det är bra. Det är inte så många som vet vilka vi är eller vad vi gör och hur vi spelar så jag tror bara att det är en fördel för oss. Vi säckar inte ihop för det utan det är bara en extra trigger.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.